Až budu předkládat rozpočet, budu už ministr v demisi, myslí si Kalousek

24.10.2012 17:50

Vláda má třicet dní na to, aby přepracovala návrh státního rozpočtu na rok 2013. Ministr financí Miroslav Kalousek v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu přiznal, že nevěří tomu, že se vláda udrží.

Až budu předkládat rozpočet, budu už ministr v demisi, myslí si Kalousek
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v pořadu ČT Hydepark

„Já mohu jediné. Garantovat, že všichni poslanci TOP 09 splní všechny dohody, které máme,“ prohlásil Kalousek. Je podle něj jasné, že pokud kvůli nejednotě klubu ODS nebude vláda schopna prosazovat své priority, nemá její existence nadále žádný smysl.

S těmi, kteří nedrží dohody, vládnout nechci

„Já jako ministr financí musím respektovat fakt, že koaliční partner není schopen prosadit nutné změny,“ říká Kalousek. On sám ale nějaký rozpočet sestavit musí. přesto si také sám pokládá otázku, zda chce dál vládnout s koaličním partnerem, který nedrží dohody. „Odpovídám si jasně: Nechci,“ uvedl.

„Proč bychom s vámi měli vládnout, když nedodržíte to, na čem se dohodneme?“ ptal se Kalousek. Je podle něj jasné, že celá akce je namířena proti premiéru Petru Nečasovi, kterému to Kalousek vůbec nevyčítá. „Je to prosté. Toto je klíčový vládní zákon. Buď budou pro návrhy nebo proti návrhům hlasovat všichni vládní poslanci, jinak vláda, kde největší koaliční strana nedodržuje koaliční dohody, existovat nemůže,“ shrnul Kalousek.

On sám odmítl ODS hodnotit. Koaliční zdvořilost Kalouska nutí říci, že věří, že zvítězí zdravý rozum, upřímně tomu tak ale není. „Jestli se na jednotném stanovisku dohodnou v restauraci U Bucků nebo na volebním kongresu, to je mi jedno. Kongres ODS je mi ukradený,“ řekl Kalousek.

„Já se přiznám, že pokud do týdne nebudu mít jasné stanovisko Poslanecké sněmovny, tak další plané diskuze budu ignorovat,“ přiznal ministr s tím, že poté bude muset začít škrtat na výdajové straně rozpočtu. „Předpokládám, že nový návrh rozpočtu, který jsem dnes avizoval, už budu předkládat jako ministr financí v demisi,“ dodal Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…