Až dvě masové vraždy denně. Vítejte v USA, píší noviny Zdeňka Bakaly

04.12.2015 9:12

Komentátor Hospodářských novin Teodor Marjanovič si v textu pro páteční vydání všímá faktu, že jen letos došlo v USA už ke 355 masovým střelbám, za které zaplatili životem minimálně čtyři lidé. Američané si prý umí poradit s celou řadou problémů, ale „šílení střelci“ jim zjevně přerůstají přes hlavu.

Až dvě masové vraždy denně. Vítejte v USA, píší noviny Zdeňka Bakaly
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Střelbě v kalifornském San Bernardinu podlehlo přes deset lidí. Policie nyní prověřuje, zda střelba v zařízení pro lidi s mentálním postižením byla teroristickým aktem, nebo za ní stály jiné hrůzné pohnutky údajně tří střelců. Dva z nich už jsou mrtví. Statistiky ale říkají, že k podobným tragédiím ve Spojených státech dochází více než jednou denně, takže by se s tím mělo něco začít dělat.

„Z evropského pohledu je věc celkem snadná. Asi bychom Američanům doporučili, zrušit díry v zákoně, zpřísnit vydávání zbrojních pasů, případně provést ultimativní krok: zbraně lidem konfiskovat. Vtip je ovšem v tom, že na něco takového musí v USA přijít sami,“ píše Marjanovič.

Otázkou je, jestli se to podaří. V USA totiž existuje několik protichůdných názorů. Jedni volají po omezení počtu zbraní ve společnosti, druzí lidé oponují, že zbraně jsou jen nástroje, ale vraždí člověk. Třetí názorová skupina dodává, že je zbraní ve společnosti málo, kdyby jich bylo víc, občané by se bránili a „šílení střelci“ by neměli tak vysokou šanci, že uspějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…