Až přijdou k nám, budete šokováni. Jsou to totiž normální lidé, říká novinář, který navštívil uprchlické tábory v Bulharsku

29.07.2015 9:24

Martin Novák, novinář pracující pro Aktuálně.cz, se vydal prozkoumat uprchlické tábory v Bulharsku, kam běženci přicházejí přes Turecko skrz 240 kilometrů dlouhou hranici, která dělí obě země. „Až takzvaně přijdou uprchlíci i do Česka a bude u nás více táborů, vy, kteří se jich bojíte, budete možná šokováni,“ vzkazuje Čechům.

Až přijdou k nám, budete šokováni. Jsou to totiž normální lidé, říká novinář, který navštívil uprchlické tábory v Bulharsku
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Novák na svém blogu na serveru Aktuálně.cz uvádí, že na své cestě po Bulharsku navštívil uprchlické tábory Charmanli a Vojenna Rampa, pobyl nedaleko protiuprchlického plotu s ostnatými dráty přímo na turecké hranici a bulharští pohraničníci ho vzali do svého operačního centra, kde monitorují pohyb na hranici a sledují, kde ji kdo přechází.

„Škoda, že ti, kdo se uprchlíků tak bojí a myslí si, že několik tisíc těchto jedinců nás zničí (protože muslimy znají jen jako teroristy a islamisty z televize a internetu – jiní jako by neexistovali), nemohli jet také,“ podotýká k tomu novinář, který uznává, že někteří uprchlíci jsou ekonomičtí migranti, o Syřanech a Iráčanech, kteří přicházejí přes Turecko a Balkán, by si to ale ve většině případů nedovolil tvrdit.

Novák popisuje, že v táborech se většinou nacházely rodiny s dětmi a nikoliv samotní mladí muži, které kupříkladu potkal na Sicílii europoslanec Tomáš Zdechovský. „V Charmanli je v komplexu bývalých kasáren bulharské armády sektor určený ženám s dětmi, které z nejrůznějších důvodů nemají muže s sebou. Buď zemřeli, jsou zajatí nebo se přes hranici do Evropské unie nedostali. Například rodina neměla dost peněz, aby zaplatila pašerákům za všechny, tak muž zůstal a žena s dětmi šly,“ uvádí novinář.

Syrští uprchlíci českému novináři vysvětlovali, že utíkají před válkou, kterou vede takzvaný Islámský stát. A nechápou proto, proč se jich někdo v Evropě bojí. „V Sýrii už není, kde se schovat. Nevíte, kdo je s kým, kdo vás kvůli čemu zabije,“ sdělil Novotnému jeden z uprchlíků.

Po rozhovoru s dalším běžencem Hasanem, kterého potkal v hlavním bulharském městě Sofii, padl dle Nováka další oblíbený mýtus o uprchlících. Ten, podle kterého jsou uprchlíci zloději a příživníci. Hasan totiž dorazil do Evropské unie, aby pracoval a vydělal si peníze. „Vždycky jsem byl zvyklý pracovat. I tady si chci vydělat, abych mohl jet dál,“ řekl prý. „Vzpomněl jsem si přitom na Miloše Zemana, který onehdy tvrdil, že uprchlíky z Ukrajiny by vzal, protože ti chtějí pracovat a ne brát sociální dávky. Jak český prezident ví, že ti ostatní chtějí brát dávky?“ diví se Novák.

„Až takzvaně přijdou uprchlíci i do Česka a bude u nás více táborů, vy, kteří se jich bojíte, budete možná šokováni. Tím, že jsou to normální lidé,“ vzkazuje Čechům novinář z Aktuálně.cz.

Celý komentář, včetně obrazové fotodokumetace ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…