Babiš: O podpoře pošty budu uvažovat pro příští rok

29.04.2015 13:13

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je připraven bavit se o podpoře České pošty ze strany státu od příštího roku, nikoliv letos, kdy má podle něj dost peněz na účtu. Řekl to dnes novinářům ve Sněmovně. Nadále požaduje podrobnější informace o smlouvách pošty. Návrh novely, podle níž by ztrátu České pošty z poskytování základních služeb hradil stát, je nyní ve vládě.

Babiš: O podpoře pošty budu uvažovat pro příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pošta

"Ano, pojďme se o tom bavit, ale od příštího roku. Ne v tomto roce, kdy máte dvě miliardy na účtu a máte zisk," řekl dnes Babiš na adresu České pošty. Podle něj je příkladem instituce, která nemá vůli šetřit. V okolních státech mají přitom pošty zisk, uvedl.

Babiš se prý chce ptát i na to, za co je placen ředitel podniku Martin Elkán

O poště se vedla diskuse v úterý na koaliční radě. "Sociální demokracie trvá na tom, aby se nerušily pobočky na poštách," řekl dnes novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Doufá, že se dospěje k dohodě s ministrem financí. Dodal, že pokud stát dotuje České dráhy, aby udržovaly spojení na okrajových tratích, je logické, že bude na podobném principu podporovat i udržení poštovních poboček na venkově.

Babiš zopakoval, že chce informace o všech marketingových a poradenských smlouvách pošty i jejích IT zakázkách. Některé z nich ale podle vedení pošty podléhají obchodnímu tajemství. Ministr financí poznamenal, že se proto možná obrátí na hnutí ANO, "aby mě zvolilo do dozorčí rady České pošty, abych se já jako ministr financí mohl dozvědět, za co pošta vlastně utrácí".

 Babiš se prý chce ptát i na to, za co je placen ředitel podniku Martin Elkán. "Pan ředitel má plat 300.000 korun, k tomu má odměnu sto procent, takže bere 600.000, takže já se taky budu ptát za co," poznamenal.

Pošta za rok 2013 požaduje téměř 1,8 miliardy korun

Novela počítá s tím, že ztrátu České pošty z poskytování základních služeb bude hradit stát, a nikoliv kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni hráči na trhu. Poště se současná právní úprava nelíbí a poukazuje na to, že služby si u ní objednává stát, a ten by za ně měl zaplatit. Do fondu nechtějí přispívat ani ostatní poštovní operátoři. Fond nezačal fungovat, protože nebyla definitivně stanovena výše úhrady.

Stát by měl podle navrhované novely hradit poště i ztrátu z univerzální služby z minulých let. Pošta za rok 2013 požaduje téměř 1,8 miliardy korun. Český telekomunikační úřad její nárok zredukoval zhruba o miliardu na 753 milionů, ale pošta se proti verdiktu odvolala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…