Babiš: Rozpočet se líbí zaměstnavatelům, odborům i prezidentovi. Vadit bude jen Kalouskovi

22.09.2014 15:07

Rychlé schválení rozpočtu na příští rok na dnešním jednání vlády bylo možné kvůli tomu, že byl důkladně předjednáván. Na setkání s novináři po jednání vlády to dnes uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Schodek státního rozpočtu by měl být v příštím roce maximálně 100 miliard korun, celkový deficit veřejných rozpočtů by měl být nejvýše 2,6 % HDP.

Babiš: Rozpočet se líbí zaměstnavatelům, odborům i prezidentovi. Vadit bude jen Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Sobotka vyzdvihl některé přednosti rozpočtu: navýšení penzí v průměrné výši o 200 Kč, snížení daňového zatížení rodin s dětmi, zvýšení investic do dopravní infrastruktury, podpora ekonomické diplomacie. Premiér rovněž přivítal prohlášení prezidenta, že rozpočet nebude vetovat a včas jej podepíše.

Dovoz potravin do ČR bude zpřísněn. Státní správa se zaměří na podezřele levné potraviny

Předseda vlády rovněž uvedl, že vláda schválila návrh dvou nařízení, které přednesl ministr zemědělství a která zpřísňují dovoz potravin do ČR. „Cílem vlády je, aby se státní správa zaměřila na potraviny s podezřele nízkými cenami,“ řekl k tomu premiér.

Ministr financí Andrej Babiš uvedl v reakci na dnešní zprávu ČTK, podle níž analytici tvrdí, že návrh rozpočtu na příští rok je málo ambiciózní ohledně úspor, že „nežijí v ČR, pokud to říkají“. Argumentoval tím, že se snažil dát maximum peněz na investice, zároveň se oproti původnímu návrhu podařilo snížit plánovaný deficit ze 120 na 100 miliard korun. Výše dluhu vůči HDP by se měla snížit z 43,5 % na 40 %.

Platy v rezortu kultury se navýší

Vicepremiér Pavel Bělobrádek doplnil, že Ministerstvo kultury dostane navíc 30 milionů korun, tato částka je určena na zvýšení platů v tomto rezortu.

Babiš vyjádřil přesvědčení, že se vládě podaří „pohnout“ se zákony, které navrhuje Rekonstrukce státu a které on osobně podporuje. Byť přiznal, že v technice provedení těchto zákonů „se trochu lišíme“.

S rozpočtem jsou spokojeni všichni. Jen Kalousek nebude

Na novinářský dotaz se pak Babiš ještě vrátil k vládou schválenému návrhu státního rozpočtu na příští rok: „Mně tam nechybí nic. Je to poprvé, kdy rozpočet chválí zaměstnavatelé, odbory, prezident. Jen Kalousek nebude spokojen.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…