Rusko je pořád velmoc, říká Babišova profesorka, která chce nahradit Štětinu

18.09.2014 20:51

ROZHOVOR Nemělo by se zapomínat, že Ruská federace je stále velmocí s obrovským lidským, surovinovým i průmyslovým a koneckonců i vojenským potenciálem, řekla naší redakci senátní kandidátka ANO v doplňovacích volbách na Praze 10 profesorka Jana Dušková.

Rusko je pořád velmoc, říká Babišova profesorka, která chce nahradit Štětinu
Foto: ANO 2011
Popisek: prof. MUDr. Jana Dušková, DrSc., MBA, kandidátka ANO do Senátu na Praze 10

Paní profesorko, jste kandidátkou hnutí ANO pro blížící se páteční a sobotní doplňující volby, jaké šance si dáváte? Znáte se s jednotlivými kandidáty osobně?

O mých šancích na úspěch v doplňovacích volbách do Senátu přirozeně rozhodnou voliči už v prvním kole. Já jsem se snažila v předvolební kampani představit voličům Prahy 10 a seznámit je se svými postoji k současné politické situaci, k řadě problémů, které naši veřejnost trápí, a sdělit jim, jak si představuji úlohu senátora v práci s lidmi z jeho volebního obvodu a pro danou část města. Při pohledu zpět na program předvolební kampaně, který byl nabitý setkáními s lidmi a diskusemi na mnohá témata, jsem přesvědčena, že jsem udělala maximum. Mé protikandidáty neznám. Zato se osobně a dobře znám s mnoha kandidáty do komunálních i senátních voleb, kteří jsou podporováni politickým uskupením ANO.

Jak došlo k Vašemu spojení s ANO?

Kandidovat v doplňujících volbách do Senátu mi nabídl Andrej Babiš, se kterým jsem již dříve několikrát jednala o možnostech potravinářského průmyslu zapojit se do kampaní za zdravou výživu, zejména za výživu bezpečnou pro naše zuby.

Mandát jako takový nebude klasický, ale zkrácený. Pokud byste byla do horní komory Parlamentu zvolena, jaké máte krátkodobé a jaké dlouhodobé cíle?

Jde vlastně o dvouletý mandát, což je velmi krátká doba, abych dokázala, že mám pro tu práci osobnostní i vědomostní předpoklady, ale dá se to zvládnout. Chci s voliči z Prahy 10 komunikovat do té míry, aby poznali svého senátora a rozpoznávali výsledky jeho práce jak v Senátu, tak i v Praze 10. Mým dlouhodobým cílem je zůstat v politice, ať už ve vrcholové nebo komunální, a společně se stejně angažovanými a stejně smýšlejícími lidmi pracovat na tom, aby bylo líp, aby se zlepšila kvalita našeho života v nejobecnějším slova smyslu.

Senátorem za desátý pražský obvod byl Jaromír Štětina, nynější europoslanec. Dokážete jeho působení ocenit – ohodnotit?

Jaromíra Štětinu osobně neznám. Jeho novinářskou činnost v sedmdesátých a osmdesátých letech jsem vnímala pozitivně jako každý, komu nebyl lhostejný rok 1968 a události v normalizačním období, které následovaly. Pokud vím, v Senátu pracoval ve Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a s řadou jeho vystoupení na obranu lidských práv se ztotožňuji.

Jak byste coby senátorka pomáhala obyvatelům Prahy 10?

Chtěla bych se hlavně s lidmi z Prahy 10 ještě víc potkávat, spolupracovat s politiky na komunální úrovni, hlavně s těmi z hnutí ANO. Hlavně chci hledat cesty, jak aktivizovat co nejvíc lidí, aby se zajímali o věci kolem sebe, dávali návrhy a nabízeli řešení. Některé oblasti vnímám jako obyvatelka Prahy 10 sama. Musíme se více starat o infrastrukturu sportovišť pro aktivní využívání volného času, musíme více podporovat zdraví dětí a mládeže, důstojný život starších občanů, překonávat mezigenerační bariéry, vzájemně se ctít a respektovat individuální zájmy, bezpečnost a podobně.

Mezi velmi palčivé otázky současnosti patří především rušení stadionu fotbalové Bohemky a rovněž sportovišť u Slávie. Můžete nám říci své řešení tohoto tématu?

Anketa

Bude koncem roku 2017 Andrej Babiš ještě v politice?

hlasovalo: 6417 lidí
Sportoviště Slávie i Bohemky patří tradičně k Praze 10 a tato tradice by se měla nejen zachovat, ale i pěstovat a rozvíjet. Praha 10 sportoviště potřebuje jako sůl, protože podpora provozování sportovních aktivit přinese užitek pro všechny věkové kategorie, a zejména u dětí a mládeže mohou tyto aktivity sehrát významnou roli ve formování správného životního stylu, který je nejen důležitý z hlediska udržování tělesného a duševního zdraví, ale je i ochranou v naší konfliktní době.

Pokud bychom se podívali na Prahu jako celek, je zde nesvářená TOP 09, mediálně masivně propagované hnutí Pro Prahu Zbyňka Passera, Jan Kasl a desítky dalších subjektů. Troufnete si odhadnout výsledek říjnových voleb alespoň v tom, kdo bude jejich vítězem?

Netroufnu, nejsem ani sociolog, ani nemám k dispozici data z předvolebních průzkumů. Kandiduji za hnutí ANO, s jehož filozofií i s rozpoznatelně pozitivní reflexí, která je ve společnosti patrná, se ztotožňuji. Fandím tomuto hnutí a přeji si, aby bylo v říjnových volbách úspěšné.

Práce senátorky je mediálně nevděčná. Většina členů horní komory si v našich rozhovorech stěžovala na minimální zájem o výsledky jejich práce. Vnímáte to podobně? Co byste na Senátu vyzdvihla jako volička?

Vnímám to jinak. Mediální informace o práci Senátu jsou velmi skromné proti informacím, které se k nám dostávají ze Sněmovny nebo z vlády. Senát tady ale je, máme ho v ústavě a je legitimní součástí zákonodárné moci. Dává větší možnost posuzovat předivo vznikajících zákonů prizmatem odborných a životních zkušeností jeho členů. Má i mnoho nástrojů k formulaci odborného posuzování a odborných doporučení směrem k legislativě i exekutivě. Senátoři by však měli být víc vidět a slyšet ve veřejném prostoru, aby autorita Senátu v očích veřejnosti vzrostla a aby legislativa více naslouchala lidem, které senátoři zastupují.

Hlavní dvě témata jsou v České republice daná: vražda devítileté Elišky a protiruské sankce. Jste pro tvrdší opatření proti Rusku?

Jsem pro opatření, které je uvážlivé a v rámci EU i v rámci naší současné koalice jednotné. Ruská federace by měla vnímat víc jednotný postoj svého silného západního souseda než dopad takových nebo onakých opatření. Nemělo by se zapomínat, že Ruská federace je stále velmocí s obrovským lidským, surovinovým i průmyslovým a koneckonců i vojenským potenciálem a hospodářské sankce, pokud se uplatní, budou mít oboustranný dopad. Na druhou stranu nemůžou ekonomické zájmy nikdy převážit to, že někde zbytečně umírají lidé. Evropa by tedy měla být jednotná.

Jste pro znovuzavedení trestu smrti?

Nejsem pro znovuzavedení trestu smrti. Trest smrti vnímám jako pomstu pachateli těžkého zločinu, nikoli jako akt spravedlnosti. Pomsta do rozhodování o vině nepatří.

Vzhledem k Vaší erudici lékařky nás také zajímá postoj k viru ebola. Jde opravdu o tak globální hrozbu, jak ji ve svém středečním projevu zhodnotil Barack Obama?

Ani prezident Obama ani já nejsme specialisté na epidemiologii infekčních onemocnění. On má odborníky, aby mu psali projevy, já mohu jen mobilizovat své vědomosti a studovat odbornou literaturu. Ebola v současnosti nepředstavuje globální hrozbu, je ale modelem globální hrozby, se kterou se lidstvo může kdykoli v budoucnosti setkat. Obrovský pohyb lidí v mezikontinentálním měřítku, krátkost doby, za kterou se přemisťujeme na veliké vzdálenosti a hustá populační denzita na většině obývaného území vytvářejí epidemiologické podmínky pro rozšíření přenosných onemocnění v kontinentálním i globálním měřítku. Současná vlna viru eboly má endemický charakter a skoro 50 % mortalita jistě vystupňuje výzkum nových možností léčby a v budoucnu ochrany populace v rizikových oblastech očkováním. Každá epidemie, vedle nešťastných ztrát lidských životů, je navíc velikou školou a výzvou k tomu, jak se na další možné epidemie náležitě připravit.

A poslední dotaz: Co Vám kampaň na post senátorky dala a vzala?

Nejdříve řeknu, co mi kampaň na post senátorky dala. Poznala jsem spoustu lidí, kteří mi v kampani pomáhají. Zjistila jsem, že s mnohými z nich mám, pokud jde o životní postoje i názor na současné politické dění v naší společnosti, stejnou krevní skupinu. Navíc mne kampaň utvrdila v přesvědčení o správnosti rozhodnutí o určitou veřejnou funkci usilovat. Na druhou stranu mne kampaň samozřejmě stála a stojí spoustu času, ale snažila jsem se, a věřím, že úspěšně, práci v kampani a při plnění vlastních pracovních povinností skloubit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…