Babiš a lustrace: Odborný server se věnuje zajímavé chybě Lidových novin

27.11.2013 8:31

Internetový mediálně-odborný server Mediaguru.cz si všiml zajímavé skutečnosti. Titulní článek v úterních Lidových novinách o návrhu komunistických poslanců zrušit lustrační zákon má nepatrně jinou podobu v pražském a jihomoravském vydání. Z toho pražského totiž vypadla část textu, který naznačoval, proč se návrh komunistů může líbit i šéfu hnutí ANO Andreji Babišovi.

Babiš a lustrace: Odborný server se věnuje zajímavé chybě Lidových novin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš předseda hnutí ANO

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

Podnikatel a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který je zároveň vlastníkem vydavatele Lidových novin, by totiž mohl mít s lustracemi problém. Prezident Miloš Zeman prohlásil, že každý navržený člen vlády musí předložit negativní lustrační osvědčení. Babiš se v současné době soudí se slovenským Ústavem paměti národa kvůli údajné spolupráci se Státní bezpečností.

Mediaguru.cz přesně cituje pasáž, která z článku "Konec lustrací? Poslanci mění dějiny" v pražském vydání vypadla. Část textu navazovala na informaci o tom, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka návrh podporuje: "...a přikyvuje i šéf hnutí ANO. U něj je to logické. Andrej Babiš by při nástupu do vlády už nemusel řešit, zda byl ve svazcích StB evidován oprávněně, či ne."

Celý článek ZDE.

Konstatování toho, že díky takovému návrhu by Babiš nemusel řešit, zda byl ve svazcích StB veden oprávněně, v pražské verzi LN chybí.

Nejde o záměr

Veselin Vačkov, pověřený řízením redakce Lidových novin, zaslal serveru krátké vyjádření. Existovaly prý dvě verze článků, závěrečnou podobu textu v pražských LN prý neviděl. "Článek mezi vydáními redigoval editor, protože z původní verze nebylo dostatečně jasné, kdo kterou verzi zrušení lustrací podporuje. Poslední pražskou verzi viděl pouze hlavní editor. Obecně platí, že o Andreji Babišovi a hnutí ANO mají LN referovat stejně jako o ostatních relevantních stranách. Na komentářových stranách jsou dokonce LN velmi kritické, což odpovídá jejich zaměření a tradiční profilaci," uvedl Vačkov.

Z toho, že se plné znění článku objevuje v moravském vydání, usuzuje Mediaguru.cz, že nejde o zákrok majitele skupiny Mafra Andreje Babiše, ale o rozhodnutí na úrovni vedení deníku Lidových novin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…