Babiš chce řešit problém nedostatku sester. Chce zavést systém výsluh

15.05.2018 21:56

Nedostatek sester ve třísměnném provozu v nemocnicích by podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) mohly řešit výsluhy. Návrh Asociace sester, která navrhuje 5 000 korun měsíčně, Ministerstvo zdravotnictví podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) prověří. Bude potřeba spočítat, kolik takových sester je a kolik by to stálo. Aktuálně chybí v nemocnicích asi 2 500 sester. Babiš a Vojtěch to dnes řekli novinářům, napsala ČTK.

Babiš chce řešit problém nedostatku sester. Chce zavést systém výsluh
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Mohlo by to být jedno z řešení, jak sestry dostat zpět do nemocnic, pokud jsou teď v jiných segmentech,“ řekl ministr zdravotnictví, podle kterého by šlo o sestry ve směnném provozu u lůžka.

Výsluhový příspěvek pobírají například bývalí policisté, vojáci, hasiči nebo celníci. Nárok na něj vzniká po skončení služebního poměru trvajícího minimálně 15 let.

Podle posledních státních statistik za rok 2016 bylo v Česku asi 83 000 pracovních úvazků zdravotních sester a porodních asistentek. Za posledních pět let jich ubylo zhruba o 700. Na nedostatek sester si stěžují především nemocnice a další lůžková zařízení. Zvýšení počtu sester si minulé vedení Ministerstva zdravotnictví slibovalo od zjednodušení vzdělávání sester a zvýšení tarifních platů. V posledních dvou letech dostaly sestry přidáno deset procent k tarifu, přislíbeno mají i na příští rok. Sestry ve třísměnném provozu dostaly navíc přidáno loni v červenci dalších 2 000 korun měsíčně.

U sester činí tarif asi 65 procent mzdy. K tomu mají osobní ohodnocení nebo příplatky za přesčasy. Průměrný výdělek zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky, které představují velkou část hrubého platu.

Průměrný hrubý plat sester byl loni na podzim podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky téměř 28 500 Kč. Ve státní nemocnici měly sestry průměrně 30 866 korun, v nestátní 25 434 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…