Babiš je málo pravicový, kritizoval Vladimír Dlouhý

16.01.2017 19:21

V pondělním Interview ČT24 přivítala moderátorka Světlana Witowská prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého. Host striktně odmítl zvyšování daňové zátěže v některých sektorech ekonomiky. Stejně tak vyčinil odborům za to, že hází klacky pod nohy našim firmám, když jim brání v přijímání cizinců. Nedostatek zaměstnanců přitom už dnes brzdí naši ekonomiku.

Babiš je málo pravicový, kritizoval Vladimír Dlouhý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky

Na jednání tripartity se dnes řeší otázka, jak zabránit odlivu zisků z České republiky. Kabinet má k dispozici dobře udělanou analýzu, která mapuje, jak velké množství kapitálu odtéká z Česka. Podle Dlouhého je to analýza opravdu dobrá, ale je určena spíše až příští vládě, protože současná vláda nechce nic dělat s daněmi, byť zaznívají věty o zavedení sektorové daně.

„Já jsem proti sektorové dani. Dokonce ji nepodpořily ani odbory,“ upozornil v pořadu prezident. Místo sektorové daně, o které se mluví, by Dlouhý uvítal zlepšení podnikatelského prostředí, aby firmy neměly důvod odvádět zisky z Česka.

Naše republika se potýká s nedostatkem pracovních sil, a to může být nejbolavější místo v dnešní době. Vláda proto jedná o přílivu ukrajinských pracovníků do Česka. „My to podporujeme, protože alespoň něco je lepší než nic... Ale nemysleme si, že nás to zachrání,“ varoval host. „Dlouhodobé systémové řešení je změnit vzdělávací systém,“ doplnil.

Podnikatelé nejsou zloději a paraziti

Češi by si stejně tak měli zvyknout stěhovat se za prací. Když znovu vypluly na povrch problémy OKD, ve Zlínském kraji nabídli lidem ze severu Moravy pracovní místa, ale lidé se odmítají stěhovat za prací. Možná to ukazuje na naši pohodlnost, byť Dlouhý nechce slovo „pohodlnost“ příliš používat, aby se nikoho nedotkl. Stejně tak ale platí, že bychom mohli mít víc pracovníků, kdyby tolik lidí neodcházelo do předčasného důchodu.

Stejně tak doporučil všem svým českým spoluobčanům, aby se nedívali na podnikatele jako na zloděje. Podnikatelé podle Dlouhého nejsou zloději, jsou to naopak lidé, kteří se musejí prokousat galimatiášem regulací. Na druhé straně uznává, že česká ekonomika je na tom dobře, ale mzdy Čechů, Moravanů a Slezanů rostou až příliš pomalu. „Ale nemůže to jít cestou administrativních opatření, že si to někdo přeje. Já si to taky přeju,“ konstatoval Dlouhý.

V závěru si rýpl do hnutí ANO Andreje Babiše. Podle Dlouhého je toto hnutí zatím málo pravicové, málo se pere za zájmy podnikatelů. Ačkoli host uznává, že to není snadné a ne vždy je to populární. Dlouhý by očekával, že se Babiš a spol. budou chovat pravicověji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…