Babiš je úspěšný, konkurenti se ho zoufale snaží zastavit. To je celé, konstatoval v rádiu Pelikán

09.03.2016 17:44

Šéf resortu spravedlnosti Robert Pelikán se ještě jednou vyjádřil ke kauze Fajád. Zkritizoval svou předchůdkyni ve funkci Helenu Válkovou (ANO) a popsal, proč nevidí problém v tom, že ANO nesplní jeden ze svých slibů. Předtím však ze všech sil hájil předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Je to úspěšný podnikatel a jeho političtí konkurenti se teď snaží zastavit alespoň stejně úspěšné hnutí ANO.

Babiš je úspěšný, konkurenti se ho zoufale snaží zastavit. To je celé, konstatoval v rádiu Pelikán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zavítal do středečních Dvaceti minut Radiožurnálu na Českém rozhlasu. Na začátku března uplynul rok ode dne, co vstoupil do vlády. Jak se mu vede? Dělá dost pro dosažení spravedlnosti v Česku?

Kritizoval snahu přijímat zákony, které mají omezit podnikání Andreje Babiše, pokud je ve funkci ministra. „Ten legislativní stav tady pětadvacet let nikomu nevadil. Určitě jsme měli ve vládě lidi, kteří podnikali. Tady jde spíše o to, že on je úspěšný, to jeho hnutí je úspěšné a toto je úplně zoufalá snaha jeho úspěch zastavit,“ rozzlobil se Pelikán na rozhlasových vlnách. Zavzpomínal na někdejšího ministra za ODS Aleše Řebíčka, který měl také střet zájmů, a nikoho to netrápilo. Voliči podle Pelikána vědí, kdo je Babiš, nic netají a je na lidech, aby se vyjádřili ve volbách.

Válková slíbila nový trestní řád? Neodhadla situaci, míní Pelikán

Následně se věnoval zákonu o státním zastupitelství. Poslanci ústavněprávního výboru zákon zkritizovali. „Ale já doufám, že si koaliční poslanci vzpomenou, co slibovali voličům. Pokud si na to nevzpomenou, věřím, že se rozvzpomenou voliči a vyjádří se k tomu v dalších volbách,“ dovolával se znovu vůle občanů. Zákon by mohl být přijat v létě 2017, ale je otázka, zda bude v té době opravdu přijat. Člen vlády otevřeně připustil, že může dojít ke zdržení tohoto zákona, ale nevidí v tom problém. Zdržování tohoto zákona mohou mít podle Pelikána na svědomí lidé, kterým se nelíbí posilování role státního zastupitelství.  

Z úst ministra spravedlnosti také zaznělo, že do roku 2017 určitě nebudeme mít nový trestní řád. Hnutí ANO to sice slibovalo, ale Pelikán připomněl, že to bylo ještě za časů jeho předchůdkyně Heleny Válkové (ANO), která to podle jeho názoru vše špatně odhadla. „Takovýto kodex se připravuje tak, aby následně platil sto i dvě stě let. A ve zdržení o půl roku nevidím problém,“ konstatoval. Podle jeho názoru je třeba připravit především kvalitní kodex, důkladně ho prodiskutovat a nic neuspěchat.

Příliš ho netrápí, že ANO nestihne splnit svůj slib do konce volebního období 2017. „My ten cíl plníme, ale prostě to nestíháme.“ Nakonec přidal pár slov ke kauze Fajád. „Já od počátku říkám, že se k tomu nemohu vyjadřovat. Nejsem k tomu kompetentní. Jediné, k čemu se mohu vyjadřovat, je rozhodnutí nevydat pana Fajáda do USA. Tam je třeba rozlišit to, co je provokace a co je nějaká legitimní cesta k rozkrývání trestné činnosti,“ konstatoval s poukazem na to, že pan Fajád a jeho společníci byli vyprovokováni k určitému jednání americkými agenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…