Babiš lituje: Petr Fiala, to by byl skvělý ministr zahraničí, ale když nechce...

08.12.2017 18:21

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl novopečený premiér Andrej Babiš (ANO). Mimo jiné se vyjádřil k Brexitu, ale i k migrační krizi.

Babiš lituje: Petr Fiala, to by byl skvělý ministr zahraničí, ale když nechce...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš se úvodem vyjádřil k tomu, že si stále ještě nezvykl na oslovení „pane premiére“. Následně však již přešel k vážnějším tématům, prvním z nich byl Brexit.

„Špatná zpráva je, že Velká Británie odchází. To je mi strašně líto. Velká Británie byl náš spojenec. Velká Británie není v eurozóně, měli jsme k sobě blízko. Rozhodli se tak, podle mě je to špatně. Dobrá zpráva však nyní je, že došlo k posunu – pro nás je důležité, abychom zachovali tu pozici pro naše občany. A bude se jednat o částce, která bude mít dopad do rozpočtu,“ poznamenal Babiš.

Následně se vyjádřil k migračním kvótám a k tomu, že Evropská komise bude Česko hnát k soudu za nedodržení relokačního mechanismu. „Celé je to nesmysl. Takovýmto rozhodnutím se image a pozice Evropské komise ještě zhorší,“ míní Babiš. 

„Je potřeba, aby lidé zůstali tam, kde se narodili. Ti chudí nepřicházejí, protože si to nemůžou zaplatit. A to není normální stav. Ale co jsme udělali proti pašerákům?“ rozčílil se Babiš a znovu zopakoval, že je nutné zastavit ilegální migraci mimo Evropu. 

„Se Státem Izrael máme dlouhodobé vztahy. Česká vláda měla společné zasedání. Z dlouhodobého hlediska je to spojenec. Nápad pana prezidenta Trumpa není ale dobrý. Je vidět ty reakce. My potřebujeme skutečně usilovat o klid a mír. Musíme bojovat proti situacím, kdy vzniká konflikt. Proč to pan prezident řekl, nevím. Evropská unie k tomu má nějaké stanovisko, jež musíme zastávat. Myslím si, že bychom neměli rozhodnutí pana Trumpa podpořit,“ poznamenal pak k aktuálnímu návrhu Donalda Trumpa přestěhovat americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Babiš se následně vyjádřil k tomu, že se domnívá, že vláda i bez důvěry může plnohodnotně pracovat. „Nikde jsem to v ústavě nenašel. Nevím, jestli by občané chtěli, abychom seděli a čekali. Nikde není napsáno, že bychom neměli pracovat. A tak my už pracujeme, připravujeme se na první zasedání vlády,“ sdělil Babiš před jmenováním jeho vlády 13. prosince. 

„Do pátku 22. prosince bych chtěl absolvovat první kolo se všemi ministry. Proč bychom měli na něco čekat?“ zeptal se Babiš. „Ta vláda má pracovat ve prospěch občanů, má pracovat efektivně, napravovat chyby předcházejících vlád. Ta vláda konečně bude jeden tým. Nebude resortismus. Nebudeme se hádat přes média,“ sdělil Babiš, jenž sám je příznivcem většinového systému.

„Menšinová vláda je příležitost konečně udělat věci, o kterých se tady dlouhodobě mluví,“ poznamenal následně Babiš a zmínil například e-government. 

„Jak to dopadne, nevím, třeba to zvládneme na první pokus,“ řekl Babiš, že kdyby se mu teď přihlásily jiné strany, že chtějí nakonec spolupracovat, neodmítl by to. „Petr Fiala by mohl dělat skvělého ministra zahraničních věcí,“ poznamenal Babiš, že když se mu ale někdo vysmíval, tak začal makat sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…