Babiš mu věří. A on promluvil o premiérovi i EET

01.04.2019 12:00

O Karlu Havlíčkovi, jenž je nyní pravou rukou premiéra Andreje Babiše (ANO) se spekuluje jako o možném šéfovi resortu průmyslu a obchodu. Rozhovor s ním, jenž se mimo jiné týkal právě i šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, přinesl Prostor X na serveru Reflex.cz.

Babiš mu věří. A on promluvil o premiérovi i EET
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček

Šéf Asociace malých a středních podniků a pravá ruka Babiše v oblasti pro vědu a výzkum se úvodem rozhovořil o spolupráci s českým premiérem. „Jeho přístup mně vyhovuje. Je to člověk, který jde k věci, je to člověk, který reaguje velmi pragmaticky. A je orientován na výsledky, to nás spojuje,“ sdělil Havlíček. 

Video najdete ZDE

„Možná 20 let voláme po tom, aby se zejména pro ty nejmenší živnostníky zjednodušily odvody. Jsme ve finále, od příštího roku se bude moci aplikovat to, že jednou platbou se odvede vše,“ zmínil úlevy pro živnostníky Havlíček. A řeč byla i o EET, kterou nevnímá jako fatální bariéru podnikání. „Principielně elektronizace tržeb je krokem správným směrem. Co se mně zatím nelíbí, je to, že elektronická evidence tržeb funguje zejména ve prospěch státu, to znamená ve smyslu toho, že to nepřináší benefit podnikatelům, aby nemuseli platit účetního. To je nesmírně důležité, aby v té další fázi platilo,“ podotkl. 

Trestní stíhání Havlíčkovi u Babiše nevadí. „Nerozhoduji o tom, zda je někdo vinen. O tom, zda je někdo vinen, rozhoduje soud. Trestně stíhaný může být kdekdo. Neznačí to nic o jeho vině a nevině,“ sdělil Havlíček zostra. „Policie spekuluje. Něco vyřkne a od toho jsou další orgány, které to mají posoudit,“ dodal. Předjímat rozhodnutí soudu nechce. „Mohla to být kampaň,“ sdělil také Havlíček, jenž však zároveň zdůraznil svou nestrannost.

Co se týče Čapího hnízdo, nechtěl Havlíček hovořit o podvodu. Stále hovořil o tom, že je nutné, aby proběhl soud. „Soud je od toho, aby posoudil, zda někdo překročil zákon, nebo nepřekročil zákon,“ podotkl. Problém pak nevidí ani v údajném střetu zájmů. Sám přitom tvrdí, že kvůli případné funkci ve vládě, o níž se spekuluje, by podnikat přestal. 

Zároveň hovořil o tom, zda mají podnikatelé vstupovat do politiky, či nikoliv. On sám si myslí, že by se jim bránit nemělo. Střet zájmů u premiéra Andreje Babiše je pak podle jeho slov sporný, neboť jsou dodržovány české zákony.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…