Babiš nechce přistoupit na zvýšení platů státních zaměstnanců

02.02.2014 10:25

Záměr přidat na platech všem státním zaměstnancům podporuje premiér vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jedná se o tisíce zaměstnanců, kteří by si určitě rádi od příštího roku polepšili. Chtějí to i noví ministři. Jenže, jak píše server ceskatelevize.cz, ministr financí Andrej Babiš (ANO) je proti. Po ministrech nejprve žádá, aby ve svých resortech dokázali ušetřit.

Babiš nechce přistoupit na zvýšení platů státních zaměstnanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

O další peníze pro své podřízené už si v minulých dnech řekla velká část ministrů – prakticky hned poté, co nastoupili do úřadů. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) by rád od roku 2015 zvýšil platy učitelů o zhruba 2 000 korun. A nejen to – v následujících třech letech by se měl průměrný plat kantorů zvýšit z dnešních téměř 26 000 na 28 000 korun. Uvádí jako příklad server ceskatelevize.cz.

Navýšení platů ale přijde na několik miliard. „Samozřejmě na to budeme potřebovat finanční prostředky, já budu chtít v příštím rozpočtu navýšení o tři až pět miliard," říká Chládek.

K podobnému navýšení by mělo dojít i ve zdravotnictví. „Je evidentní, že musíme spravedlivěji odměnit zdravotní sestry a lékaře," zdůraznil předseda vlády Sobotka. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) potvrdil další nároky na státní kasu.  „Je to pro nás priorita, chceme, aby docházelo k postupnému a trvalému navyšování," uvedl Němeček. Hlásí se i další ministerstva.

Měli bychom ukázat, kde budeme šetřit

Lídr hnutí ANO pro zvyšování platů v sociálnědemokratických resortech prý nevidí důvod. „My jsme noví, takže bychom nejdřív měli ukázat, kde budeme šetřit," říká Babiš, a to je jasné stanovisko správce státní kasy. Ten chce nadále hledat úspory v jednotlivých resortech. Sám naopak uvažuje o snížení DPH na léky a knihy, zvýšení daňové slevy na dítě či zavedení daňových úlev na naftu pro zemědělce. Tato opatření by přitom mohla způsobit pokles příjmů státního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…