Lidé s nadprůměrným platem se vidí v nižší třídě, ukazuje průzkum

22.01.2014 17:20

Lidé s nadprůměrným příjmem, tedy ti, kteří mají měsíčně přes 20.000 korun čistého, ho mnohdy označují za průměrný či dokonce podprůměrný. Uvedla to agentura STEM/MARK. Vyplývá to z průzkumu mezi lidmi s nadprůměrnými příjmy, který agentura uskutečnila na sklonku loňského roku. O jeho výsledku informovala v tiskové zprávě.

Lidé s nadprůměrným platem se vidí v nižší třídě, ukazuje průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat

Jelikož se průměrná hrubá mzda v Česku v roce 2013 blížila ke 25.000 korunám hrubého, což odpovídá zhruba čistému příjmu kolem 20.000 Kč, všichni respondenti měli nadprůměrný příjem, tedy nad 20.000 korun čistého.

Lidé s platem 20 až 25 tisíc považují svůj plat za průměrný nebo podprůměrný

Z lidí, jejichž aktuální měsíční příjem je 20 až 25 tisíc čistého, si 44 procent myslí, že jejich příjem je průměrný a dohromady skoro pětina považuje svůj příjem za lehce podprůměrný nebo průměrný. S rostoucím příjmem pak sice ubývá těch, kteří ho považují za průměrný či podprůrměrný, i tak je ale mezi lidmi s čistým příjmem přes 40.000 korun čistého 11 procent těch, kteří takový příjem považují za průměrný.

STEM/MARK to označuje za „zajímavý psychologický fenomén" a ptá se, co za tím může být. „Kde pramení toto zkreslené vnímání? V pouhé neznalosti statistik průměrné mzdy? Nebo snad v lidské tendenci neustále se srovnávat s těmi, kteří jsou na tom lépe než my a zaměřovat se na to, co nám chybí, místo toho, abychom se těšili z toho, co máme?" ptá se agentura.

Polovina lidí neočekává růst svého platu v příštím roce

Další její otázka se týkala toho, jaká mají lidé s nadprůměrnými příjmy očekávání a výhled do budoucna. Polovina takových lidí si myslí, že jejich příjem v příštím roce zásadně nezmění svojí výši. Třetina je poměrně optimistická a dává si šance na alespoň nepatrný růst příjmu, pět procent dotázaných to vidí velmi optimisticky a čeká významný nárůst příjmu. Pesimistické vyhlídky má pouze každý desátý z této skupiny obyvatel. „Zdá se tedy, že pozitivní myšlení má u lidí s nadprůměrnými příjmy své místo," uvedli autoři výzkumu.

Průměrná mzda v Česku v loňském třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 322 korun na 24.836 Kč hrubého. Zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je celostátní průměr. Medián, který představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení, byl podle statistického úřadu 21.331 korun hrubého. Znamená to, že polovina hodnot mezd byla nižší než 21.331 korun a druhá polovina vyšší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…