Babiš odhalil zásadní nedostatek, který vede k tragédiím jako v U. Brodě

27.02.2015 7:45

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš se na názorové straně „své“ MF Dnes vyjádřil k tragédii v Uherském Brodě. Poukázal zejména na nedostatky v systému týkající se posuzování zdravotní způsobilosti k vydání zbrojního pasu. Pokud s tím něco neuděláme, nikdy prý nesnížíme pravděpodobnost, že zpoza rohu na nás nezačne pálit další šílenec z legálně držené zbraně.

Babiš odhalil zásadní nedostatek, který vede k tragédiím jako v U. Brodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš míní, že nelze s jistotou říci, zda se činu dalo zabránit, nicméně si prý musíme přiznat, že u nás zdaleka neexistuje účinný systém, který by dokázal pravděpodobnost užití legální zbraně šílencem zásadně snížit. Nástroj k tomu prý leží na Ministerstvu zdravotnictví, v jehož gesci je údajně vyhláška o posuzování zdravotní způsobilosti k vydání nebo platnosti zbrojního průkazu a o obsahu lékárničky první pomoci provozovatele střelnice.

Z této vyhlášky vyplývá dle Babiše zásadní věc: lékař posuzující zdravotní způsobilost žadatele, resp. držitele zbrojního průkazu, což je prý nejčastěji praktický lékař, nemá údajně žádnou možnost zjistit či prověřit, zda je žadatel v péči specialisty (psychiatra, neurologa, ...), pokud mu to žadatel sám dobrovolně nenahlásí a pokud něco takového při vyšetření žadatele neodhalí.

„A divíte se pak, že jeden doktor dá razítko na žádost o zbrojní pas možná jinde léčenému šílenci, alkoholikovi či narkomanovi, když o svých pacientech ani neví, že byli včera jinde na odběru krve? Já se tomu nedivím,“ uvádí Babiš.

Nápravu spatřuje ministr financí v povinnosti sdílení klíčových informací mezi posuzujícími lékaři a ostatními poskytovateli zdravotní péče třeba prostřednictvím zdravotních pojišťoven, které prý mají dokonalé a nejpřesnější informace o diagnózách svých pojištěnců. A měla by prý také být zavedena informační povinnost vůči orgánům státní správy a samosprávy. „Pokud to neuděláme, pak nikdy nesnížíme pravděpodobnost, že zpoza rohu na nás nezačne pálit další šílenec z legálně držené zbraně,“ konstatuje Babiš.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…