Babiš odlétá do Izraele na schůzku V4, jednat bude i s Netanjahuem

18.02.2019 8:51

Premiér Andrej Babiš dnes večer odlétá do Izraele na setkání předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny (Česka, Slovenska, Polska a Maďarska) a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Polský premiér Mateusz Morawiecki ale v neděli svou účast zrušil kvůli Netanjahuově kontroverznímu výroku o spolupráci Poláků s nacisty za druhé světové války. Na jednání proto Polsko bude zastupovat ministr zahraničí Jacek Czaputowicz.

Babiš odlétá do Izraele na schůzku V4, jednat bude i s Netanjahuem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš řeční na pátém celostátním sněmu hnutí ANO

Úterní schůzka představitelů V4 a Izraele naváže na první summit ve formátu V4 plus Izrael, který se uskutečnil v Budapešti v červenci 2017. Zároveň to bude první setkání V4 mimo Evropu.

O zrušení Morawieckého cesty se spekulovalo od chvíle, co byla zveřejněna zřejmě chybná interpretace Netanjahuova vyjádření během schůzky o Blízkém východu koncem minulého týdne ve Varšavě, z níž vyznělo, že Poláci jako národ za druhé světové války pomáhali nacistům zabíjet Židy. To, že by Netanjahu polský národ obviňoval z podílu na holokaustu, ale popřela velvyslankyně Izraele ve Varšavě. Popřel to i úřad izraelského premiéra.

Babiš, jeho izraelský protějšek Netanjahu, slovenský premiér Peter Pellegrini, maďarský premiér Viktor Orbán a polský ministr zahraničí Czaputowicz se na úterním jednání v Jeruzalémě budou zabývat bojem proti terorismu, prohlubováním spolupráce v oblasti inovací, podporou start-upů, kybernetickou bezpečností či efektivním hospodařením s vodou. Babiš v rámci cesty, kterou zakončí ve středu v Tel Avivu, navštíví také továrnu výrobce sodovkovačů Soda Stream či gigant v oblasti autonomních vozidel Mobileye.

Premiéra čeká také návštěva Českého domu či setkání se zástupci z oblasti bankovnictví, energetického průmyslu, kybernetické bezpečnosti a vojenského průmyslu. Ve středu Babiš s chotí Monikou položí věnec u památníku obětí holokaustu Jad vašem. Program pak završí v Tel Avivu setkáním se zástupci podnikatelské a vědecké sféry a návštěvou Peresova inovačního centra a Zemědělského inovačního institutu Volcani.

Česká republika a Izrael dlouhodobě udržují politickou, bezpečnostní a ekonomickou spolupráci; Izrael představuje největší odbytiště pro český export na Blízkém východě a Praha je pro Izraelce atraktivní turistickou destinací. Strategické partnerství se vyznačuje také vysokou intenzitou vrcholných návštěv; první mezivládní konzultace s Izraelem se uskutečnily v roce 2011 v Jeruzalémě.

Velké osobní sympatie k židovskému státu chová také český prezident Miloš Zeman, který dlouhodobě usiluje o přemístění české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, což důrazně zopakoval při svém projevu v izraelském parlamentu loni v listopadu. Definitivní slovo v této otázce ale má česká vláda; postoj ministerstva zahraničí je zdrženlivý.

Americký prezident Donald Trump v prosinci 2017 Jeruzalém uznal jako hlavní město Izraele a v květnu loňského roku tam nechal z Tel Avivu přesunout velvyslanectví. Palestinská samospráva v reakci na jeho krok uvedla, že nehodlá s Washingtonem v rámci mírového procesu jednat s tím, že USA straní Izraeli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …