Babiš opět rovnal před kamerami Vojtěcha: Nemluvte tu o počasí. A přišla další podstatná opatření

13.03.2020 13:26

Ve 12 hodin začala další mimořádná tisková konference po jednání vlády. Podle předsedy kabinetu Andreje Babiše (ANO) přijala vláda další důležitá opatření. Vyhlásil další zákazy. Od pondělí se cizinci nedostanou do Česka a naši občané z Česka. Ale z tohoto nařízení existují výjimky. Vláda také označila úmyslné šíření koronaviru za trestný čin. Babiš také lidi požádal, aby neskupovali potraviny ve velkém. A vyčinil ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi.

Babiš opět rovnal před kamerami Vojtěcha: Nemluvte tu o počasí. A přišla další podstatná opatření
Foto:
Popisek:

„Já bych znovu apeloval na všechny. Není důvod se obávat, že by nebyly potraviny. Včera jsme jednali s maloobchodními řetězci, ty mají zásob dost a není třeba dělat zásoby. Tak doufejme, že i televize budou vysílat o plných skladech a nejen ty prázdné regály. Takže, prosím vás, nekupujte potraviny do zásoby,“ obracel se na své spoluobčany Babiš.   

Anketa

Vážíte si Jana Hrušínského?

2%
98%
hlasovalo: 30792 lidí
„Já hlavně prosím televize, aby netočily prázdný regál. Když jim ty řetězce řeknou, že my nemáme prázdný regál, my máme jen plný regál, tak oni o tu reportáž nemají zájem,“ rozčiloval se Babiš.

Poté zopakoval, že žádná opatření nezakazují dovoz potravin do Česka. „Takže, prosím vás, věřte nám,“ obracel se znovu k lidem Babiš. Řetězce se těší, budou mít skvělé obraty, paní Schillerová se taky těší, bude mít skvělé inkaso DPH, ale není důvod nakupovat potraviny,“ zaznělo z úst předsedy vlády. 

„Teď od 12 hodin vyhlašujeme karanténu po návratu z 15 zemí. Ale netýká se to lidí v tranzitu. Dále zavádíme z neděle na pondělí zákaz vstupu cizincům na území České republiky. To neplatí, je-li v zájmu České republiky tento vstup. Výjimky může udělit ministr vnitra,“ pokračoval premiér.

Češi se domů mohou vracet, ale pokud na sobě cítí příznaky nemoci, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha neměli by putovat Evropou a případně šířit koronavirus, ale měli by se nechat otestovat na místě, kde se zrovna nacházejí. Pokud už do České republiky dorazí, vztahují se na něj karanténní opatření.

Hamáček dodal, že výjimky se budou vztahovat na řidiče kamionů, piloty dopravních letounů a na další podobné profese. Stejně tak to bude platit pro zdravotníky. Pokud jde o Čechy pracující v blízkém příhraničí, to jest do 50 kilometrů vzdušnou čarou od hranice, ti budou moct nadále vyjíždět z České republiky.   

Pokud někdo pracuje ve větší vzdálenosti od hranic, a ministr vnitra má prý plný e-mail dotazů lidí, kteří pracují ve větší vzdálenosti, tak ti zkrátka bude muset zůstat doma. A nevydělávat si na své živobytí. Kabinet prý v budoucnu možná projedná, zda bude možné jim nějak ekonomicky pomoct, ale v tuto chvíli podle Hamáčka není na stole.

„Od 14. března od 6:00 se zakazuje přítomnost veřejnosti v bazénech v informačních centrech a venkovních sportovištích s účastí nad 30 osob,“ uvedl také Babiš.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí
Ministr Vojtěch vysvětloval, že se tento zákaz vztahuje i na lyžařské areály. Ale obratem dodal, že vzhledem k počasí to nebude problém.

Zakázali jsme to, tak nemluvte o počasí,“ obořil se v tu chvíli na Vojtěcha Babiš.

„Ano, je to tak, je to zakázané,“ zareagoval ministr.

Vedle toho se zakazuje prodej na tržnicích, jako je pražská Sapa.

Kabinet navíc zakázal návštěvy ve vazebních věznicích. A aby těch zákazů a nařízení nebylo málo, vláda od pondělí uzavře denní stacionáře.

Dále vláda rozhodla, že uvolní z rozpočtové rezervy 500 milionů korun na nakoupení nezbytného vybavení, přičemž podle Babiše je na ministrovi zdravotnictví za hnutí ANO Adamu Vojtěchovi, aby stanovil, co je třeba koupit jako první a co může počkat. Ten upozornil, že v příštím týdnu do Česka dorazí na 5 milionů roušek.

To však ještě nebyl konec. Na žádost ministryně spravedlnosti hnutí ANO Marie Benešové byl koronavirus zařazen mezi nemoci, jejichž vědomé šíření je trestné. „Stručně řečeno, šíření koronaviru bylo zařazeno mezi trestné činy,“ oznámil Babiš.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na občany apeloval, aby dodržovali vládou vyhlášené příkazy. „Čím budou ta opatření tvrdší, tak pokud je budou občané dodržovat, tím budou kratší,“ pravil Prymula. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…