Babiš oznámil dobrou zprávu. Zachrání lidské životy

25.02.2021 12:57

V České republice prodělalo nemoc covid-19 téměř 1,2 milionu lidí. Více než 19 800 osob během koronavirových dvanácti měsíců zemřelo. Ale premiér Andrej Babiš (ANO) se raduje. Raduje se, že Česko má v ruce další nástroj pro boj s epidemií. Patříme mezi 12 zemí světa, které dostaly k dispozici zvláštní lék.

Babiš oznámil dobrou zprávu. Zachrání lidské životy
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Při přepočtu na jeden milion obyvatel data ukazují, že Česko patří mezi země, které se s pandemií covid-19 vyrovnávají nejhůř na světě. Počty nově covid nakažených i zemřelých u nás bohužel rostou nebývalou měrou.

Ale na obzoru je další nástroj pro boj s pandemií. Do Thomayerovy nemocnici v Praze dorazil lék Bamlanivimab nebo také BAMLAN od americké společnosti Eli Lilly.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

„Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN)  bude centrálním místem pro výdej léku - tzv. bamlanivimab prodávaný jako BAMLAN od americké společnosti Eli Lilly. Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví došlo ve velmi krátké době již i k podpisu smlouvy o jeho zakoupení a ještě během února bude lék dovezen do FTN. V první fázi by se mělo jednat přibližně o 500 dávek léku a v následujících měsících bude postupně docházet k navýšení dodávek,“ ohlásila na svém webu Thomayerova nemocnice.

„Jde o monoklonální protilátku bamlanivimab, která je namířena proti viru a tím znemožňuje vstup viru do buněk a zmenšuje rozsah poškození plicní tkáně. Podle společnosti Eli Lilly protilátka omezuje riziko hospitalizace s vážným průběhem nemoci covidu-19 a smrti o 70 procent. Pacientovi se podává jedna dávka nitrožilně, a to ambulantně při urgentních příjmech nemocnic. Protilátka napodobuje chování imunitního systému. Váže se přímo na S-protein koronaviru a brání tak jeho napojení na buňku. Lék je určen pro pacienty s počínajícím covidem, kteří mají navíc rizikové faktory pro rozvoj závažného onemocnění. Je vhodný zejména pro lidi s oslabenou imunitou,“ uvedla dále nemocnice.

Andrej Babiš nad získáním tohoto léku pro Česko zajásal.

„Povedlo se! Bamlanivimab je v České republice! Dnes byla první dodávka doručena do Thomayerovy nemocnice. Zařadili jsme se mezi 12 zemí světa, které ho mají k dispozici,“ uvedl.

Babiš zajásal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…