Babiš pomáhal se sestavováním pražských kandidátek. Nebylo dost času, tvrdí Kleslová

23.09.2014 13:28

Předsedkyně pražské odnože hnutí ANO Radmila Kleslová v rozhovoru pro server Aktuálně.cz mluvila o sestavování komunálních kandidátek. Prý bylo málo času, a tak s výběrem kandidátů pomáhal Andrej Babiš. Vyjádřila se také ke své minulosti, protože opakovaně čelí nařčením ze spojení s StB.

Babiš pomáhal se sestavováním pražských kandidátek. Nebylo dost času, tvrdí Kleslová
Foto: Archiv RK
Popisek: Radmila Kleslová

Podobu kandidátek pro komunální volby navrhovala každá organizace hnutí ANO. „Je pravda, že ta první místa doporučil pan Babiš, ale to jsme věděli od začátku, že pomůže s osobnostmi. I když máme kvalitní členy, nejsou tak mediálně obratní a známí. Takže jsme tu pomoc uvítali,“ vysvětlila Kleslová, jak to bylo se zapojením šéfa strany.

Výběr kandidátů mohl probíhat jinak, ale jinak to nešlo. Pomáhal s tím Andrej Babiš

Vše probíhalo na poslední chvíli a podle Kleslové měl výběr probíhat jinak. Hnutí ANO ale na začátku června vyřadilo kandidáta na primátora Jana Kasla. Ten se dostal do ostrého sporu s Kleslovou a hnutí nakonec z boje o zastupitelstvo hlavního města vyřadilo oba.

„Ve chvíli, kdy nám pan Kasl vzal mnoho měsíců času, to jinak nešlo. Já z toho byla na nervy, všichni už měli po sněmech, my neměli nic. Byli jsme v situaci, kdy jsme byli vděční za pomoc s hledáním důvěryhodné, schopné a mediálně zdatné osobnosti. I když to třeba nebylo úplně standardní,“ vysvětlila Kleslová.

Kasl chtěl sestavit vlastní kandidátku a hnutí ANO s tím nesouhlasilo

Kasl chtěl údajně vytvořit kandidátku ze svých lidí. A další kolegy chtěl přizvat do vedení městských částí. Hnutí ANO s tím nesouhlasilo. Nyní se prý potýká s následky zákulisního vyjednávání, které prováděl Kasl.

„Myslím, že už se to zlepšilo a opadává to. Trošku nám tam ale problém udělal, ne každý předseda byl natolik silný, aby odolal slibu, že dostane místo náměstka,“ komentovala Kleslová situaci v pražské organizaci ANO.

Hrdličku znám, ale nebavím se s ním

Kleslová nyní působí na radnici v Praze 10 a kandiduje zde na starostku. Bývá také spojována s vlivným podnikatelem Tomášem Hrdličkou. „Já ho znám tak, že ho na radnici někdy potkám, ale nikdy se s ním nezastavím. Že tady za některými straníky chodí, to je asi logické, ale mě se ani nepokoušel kontaktovat,“ tvrdí šéfka pražské organizace.

Pracovala jsem na Ministerstvu vnitra. O žádné StB jsem nikdy neslyšela

Vyjádřila se také ke své spolupráci s StB, protože je vedená ve spisech pod krycím jménem Lia. Kleslová tvrdí, že po studiích na právech se chtěla podívat do zahraničí, a tak poslala životopis na Ministerstvo zahraničních věcí. Státní aparát si ji ovšem musel prověřit, nejdříve proto pracovala na Ministerstvu vnitra. „Bylo tam i víc peněz, než jsem měla dosud. Takže jsem neviděla důvod, proč říct ne. A ani dneska bych ho neviděla. Že je tam zařazení na nějakou I. Správu SNB, jsem neřešila. Byla jsem holka z malého města, já jsem o žádné StB nikdy neslyšela,“ tvrdí Kleslová.

Prý se osvědčila a mohla se stát „rozvědčicí nebo špionkou“. Rozhodla se ale pro založení rodiny a pro děti. „Přiznávám se, že jsem to neodmítla z ideologických důvodů. Prostě jsem si řekla, že chci být tradiční maloměšťák a mít normální rodinu,“ dodala Klesová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…