Babiš „provětrá“ ČT? Strhla se vážná debata: Už brzy uvidíme...

06.01.2020 13:24

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk má za to, že rok 2020 bude důležitým rokem. I proto, že se ukáže, zda se premiér Andrej Babiš odhodlá zaútočit na Českou televizi. Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov se v diskusi na sociální síti Facebook Honzejkovi vysmál.

Babiš „provětrá“ ČT? Strhla se vážná debata: Už brzy uvidíme...
Foto: Archiv VP
Popisek: Vadim Petrov, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

„Jedno z klíčových rozhodnutí roku se bude týkat toho, zda Andrej Babiš přímo zaútočí na Českou televizi. V květnu končí mandát pěti členům Rady ČT. Nové radní bude volit Sněmovna, a pokud bude Andrej Babiš chtít, může za spolupráce KSČM a SPD radu bez problémů ovládnout a podniknout kroky k výměně televizního managementu a proměně televize na loajální médium,“ napsal Honzejk na sociální síti.

Anketa

Je dobře, že Donald Trump nechal ,,oddělat" Kásima Sulejmáního?

hlasovalo: 14117 lidí

Posteskl si, že se už nelze spoléhat na sociální demokraty, že útoku na ČT zabrání, protože poslanci ČSSD ve jménu svého setrvání ve vládě akceptovali kdeco. Babiše by prý ale mohly odradit další demonstrace Milionu chvilek pro demokracii.

Sečteno a podtrženo, letošní rok podle Honzejka ukáže, zda česká mediální scéna zůstane tak svobodná, jak byla doposud, nebo se přiblíží maďarským médiím téměř beze zbytku oddaným maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

Petr Honzejk soudí, že v roce 2020 může Andrej Babiš zaútočit na ČT.

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petrov se v diskusi pod příspěvkem optal, jak se vlastně takový útok na ČT pozná. „Hm, a jak to poznáte? Že Babiš zaútočí na ČT. Ty lidi nenavrhuje Babiš,“ podotkl. Posléze dodal, že budou na klíčová místa voleni řádně prověření lidé jako mediální expert Josef Šlerka.

„Jo, takhle, prověřený lidi... Šlerka atd. Budou se nějak koordinovat? Organizovat? Budou o sobě navzájem vědět? Nějaký tajný znamení? Kdo je bude koordinovat? Bude seznam?“ chtěl vědět Petrov. „Svoje lidi poznáte a všichni ostatní jsou podezřelí. Respektive rovnou vinní. Tak se těším na ten váš rozstřel,“ napsal také člen mediální rady přímo Honzejkovi.

Vdim Petrov píše Petru Honzejkovi

Zdůraznil navíc, že ani generální ředitel, ani mediální rady nejsou nějakým všemocným pánem nad ČT a jejich vliv se přeceňuje. Komunistický poslanec Jiří Dolejš mu oponoval, že při dosazování nových členů do mediálních rad jde o prosazování různých vlivů a myslet si něco jiného je naivní. I na to měl však Petrov odpověď.

„Ano, o vlivu... Redakce v ČT jsou opravdu nezávislé i na vrcholném managementu. Proto je naivní si myslet, že jiný GR by na tom mohl něco změnit svým vlivem, ani by to nebylo správné. Jediné, co lze měnit, je reflexe jejího smyslu. Zatím vše dělá, jak sama si napsala do etického kodexu, pro diváka. A ten měří jeho spokojeností/sledovaností. To není ale parametr veřejnoprávní televize, to je parametr komerčních televizí, upozornil Petrov s tím, že veřejnou službu podle jeho názoru nelze měřit.

Jiří Dolejš a Vadim Petrov diskutují o ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…