Babiš prý směřuje k vítězství. Přejí mu všechny průzkumy

18.05.2014 16:05

Favoritem letošních voleb do Evropského parlamentu je podle průzkumů společností STEM, CVVM a Herzmann vládní hnutí ANO. Mandáty europoslanců získají také další sněmovní strany, tedy ČSSD, KSČM, TOP 09 a ODS. Úspěšné by mohly být také KDU-ČSL nebo Úsvit, kterému před lidovci ale dával přednost jen jeden z uvedených volebních modelů.

Babiš prý směřuje k vítězství. Přejí mu všechny průzkumy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Hnutí Andreje Babiše by podle volebních modelů agentur vyhrálo se ziskem 20 až 25 procent hlasů, zatímco pro sociální demokraty možná ani pětina voličů hlasovat nebude. Oblibu ANO potvrzují i další průzkumy zaměřené na volby do sněmovny.

Na konci dubna by hnutí ANO získalo 28 procent hlasů. ČSSD se umisťuje na druhém místě

Například podle šetření TNS Aisa pro Českou televizi z konce dubna by ANO získalo zhruba 28 procent hlasů, ČSSD asi 18 procent, KSČM a TOP 09 se pohybovaly mezi deseti a 11 procenty a ODS, KDU-ČSL a Úsvit mezi šesti a sedmi procenty.

Průzkum agentury STEM, společnosti Herzmann

O třetí příčku budou i podle většiny průzkumů k eurovolbám soupeřit TOP 09 společně se STAN a KSČM, jejichž zisk se pohybuje kolem 12 procent. Nad pětiprocentní hranicí pro vstup do europarlamentu se stabilně drží také ODS a podle většiny šetření také KDU-ČSL.

Úsvitu předpovídá částečný úspěch pouze jeden průzkum

Opačná je situace Úsvitu přímé demokracie, který by europoslance získal jen podle volebního modelu společnosti Jana Herzmanna. Z ostatních stran si nejlépe vedou zelení, Piráti či Svobodní, v žádném z průzkumů by ale na obsazení europoslaneckých křesel nedosáhli. Všechny průzkumy se shodují také v tom, že k volbám přijde nejspíš, tak jako k minulým před pěti lety, pouze necelá třetina voličů.

Výsledky průzkumů lze podle volebního zákona před letošními eurovolbami zveřejnit naposledy o nadcházejícím pondělí. Od úterka až do uzavření českých volebních místností v sobotu 24. května ve 14:00 platí zákaz zveřejňování výsledků předvolebních a volebních průzkumů pod hrozbou finanční sankce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…