Babiš sepsal Sobotkovi dlouhý dopis. Připomínal mu, co nechce slyšet

21.02.2017 9:33

Na sociální síti se objevila kopie dopisu, který adresoval ministr financí Andrej Babiš premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Babiš sepsal Sobotkovi dlouhý dopis. Připomínal mu, co nechce slyšet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Nejprve se Babiš dotkl problematiky korunových dluhopisů. „Na tuto situaci si jistě dobře pamatujete, neboť jste tehdy seděl v poslaneckých lavicích. Konkrétně bych Vám rád připomněl datum 13. března 2012, kdy v Poslanecké sněmovně probíhalo druhé čtení zákona 192/2012 Sb., kterým bylo nakonec dosaženo toho, že od 1. ledna 2013 byl problém s nezdaňováním korunových dluhopisů alespoň částečně napraven. Řešení problému nezdaňování se však týkalo pouze dluhopisů emitovaných až po 1. lednu 2013. Příslušná novela se dle mého názoru měla týkat i dříve vydaných dluhopisů a také mohla být účinná již mnohem dříve, a to 12. června 2012. Stačilo, abyste Vy, pane premiére, nebo některý z poslanců načetl příslušný pozměňovací návrh. Bohužel se tak nestalo. Co mě velmi překvapilo, byla skutečnost, že jste následně ve třetím čtení 21. března 2012 nepodpořil ani uvedené částečné řešení problému a – stejně jako pan Kalousek – jste se zdržel hlasování. Vaším tehdejším jednáním v roli poslance jste tak de facto podpořil, aby se výnos z korunových dluhopisů emitovaných před 1. lednem 2013 nezdaňoval, což dnes velmi pokrytecky kritizujete,“ uvedl Babiš.

Fotka uživatele Michal Hašek.Fotka uživatele Michal Hašek.Fotka uživatele Michal Hašek.Fotka uživatele Michal Hašek.Fotka uživatele Michal Hašek.

Ministr financí také píše, že „neshledává nezbytným“ na základě mediálního tlaku uspořádat „plošné nálety“ daňových kontrol na všechny daňové poplatníky, kteří v roce 2012 vydali dluhopisy. Na druhou stranu ale nemusí mít Sobotka obavy z nečinnosti daňové správy k nekalým daňovým praktikám ani z poklesu daňového inkasa na dani z příjmů, které je pravidelně a důsledně sledováno. „Jediným problémem je mediální dezinformace tohoto tématu, k jejíž eliminaci jste bohužel svými kroky bohužel nepřispěl ani Vy,“ píše dále Babiš.

Premiéra také žádá o vysvětlení kauzy privatizace OKD, kdy podle Babiše vznikla státu škoda 6 miliard korun. Připomněl také, že znalecký posudek, ze kterého tehdy Sobotka vycházel, ocenil OKD na 4,533 miliardy korun a o dva roky později jiný znalec ocenil hodnotu OKD na 52,338 miliardy korun. „Pane premiére, jde o rozdíl v desítkách miliard korun, a tím o závažné poškození nejen zájmů a majetku ČR, ale zejména celého moravskoslezského regionu a jeho občanů, kteří jsou nuceni čelit negativním důsledkům Vámi vedené privatizace dodnes,“ píše Babiš a dodává: „Žádám Vás proto o stanovisko, jak je možné, že jste jako ministr financí vládě doporučil prodej majetku státu, v důsledku kterého České republice vznikla škoda, jež byla vyčíslena na téměř 6 miliard korun,“ dodal Babiš.

Celý dopis je možné zhlédnout ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…