Babišovi ministři slušně vymetli se Sobotkou: My máme rozdělanou práci, kašleme na vás

03.05.2017 10:25

Sociální demokraté, hnutí ANO ani lidovci o předčasné volby nestojí. Ministři za hnutí ANO dali najevo, že by chtěli dále pokračovat ve vládě, a to i v demisi. Na Pražský hrad kromě Andreje Babiše (ANO) míří i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). U prezidenta Miloše Zemana se objednal i předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Babišovi ministři slušně vymetli se Sobotkou: My máme rozdělanou práci, kašleme na vás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ministři hnutí ANO demisi vlády nechtějí a sami z kabinetu odcházet nehodlají. Novinářům to před dnešním jednáním vlády řekli ministři spravedlnosti a životního prostředí Robert Pelikán a Richard Brabec. Odmítli také možný odchod ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), jehož problémy s vyjasněním majetkových poměrů označil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za důvod pro podání demise vlády. Babiš by rezignací podle nich uznal vinu. Podle Brabce mu to ostatní členové ANO rozmluvili.

Brabec označil Sobotkovo rozhodnutí podat demisi za „náhlé hnutí mysli“. Kritizoval skutečnost, že se ANO o plánu předsedy vlády dozvědělo z médií, a ne předem. Zdůraznil také, že Sobotka demisi zatím formálně prezidentovi Miloši Zemanovi nepodal. „My dnes chceme jasně říct na vládě panu premiérovi, že my nejsme pro demisi jako koaliční hnutí, že nám to připadá zbytečné a že my jako ministři ANO demisi podávat nebudeme,“ řekl.

Pelikán také řekl, že vznik nové vlády by mohl znamenat příchod nového premiéra a setrvání současných ministrů. „My máme rozdělanou nějakou práci a my bychom ji docela rádi dodělali. To si myslím, že je normální,“ řekl. Stejně jako lidovci, kteří přišli do Strakovy akademie chvíli před nimi, zdůraznili, že vláda má před sebou ještě řadu důležitých rozhodnutí. Ministři za sociální demokracii dnes mezi novináře před jednáním vlády nepřišli. Část z nich se účastnila ranního zasedání užšího vedení strany na Úřadu vlády. Další přijeli na pravidelné jednání kabinetu zadním vchodem.

Ani užší vedení ČSSD nechce vládní krizi řešit předčasnými volbami. Umí si představit, že by současný kabinet vládl v demisi až do voleb. Považuje ale za nepřijatelné, aby byl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) nadále v kabinetu se souhlasem sociální demokracie. Novinářům to dnes po jednání grémia strany řekli předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák a místopředseda strany Jan Birke.

„Shodli jsme se na tom, že varianta předčasných voleb není zdaleka optimální řešení. Že by bylo lépe, aby tu byla vláda a volby se uskutečnily v řádném termínu,“ řekl Sklenák. Zdůraznil, že Sobotkovo úterní oznámení demise vlády platí. Sobotka svůj krok zdůvodnil tím, že Babiš nedokázal vysvětlit své majetkové poměry ani obchodní transakce.

„Pro nás je nepřijatelné, aby dál figuroval Andrej Babiš ve vládě s naším souhlasem. Samozřejmě je možné, že jedna z těch variant bude vláda v demisi i s Andrejem Babišem, ale nám přijde, že to, co se stalo, je tak vážné, že nemůžeme se tvářit, že je pro nás dál možné pokračovat v tomto formátu,“ řekl Sklenák. Za nejlepší variantu řešení situace označil, kdyby po demisi vlády na půdorysu současných koaličních stran vznikl nový kabinet bez Babiše, který by opět vedl Sobotka.

Birke označil vypsání předčasných voleb za nesmysl. Nepodporuje ani vznik úřednické vlády, protože ta by musela nově získat důvěru Sněmovny a obtížně by se do ní sháněli ministři, když by měli své resorty řídit jen krátce. Účast Babiše ve vládě jednoznačně odmítl. „Ta vláda padla díky Andrejovi Babišovi, protože to je člověk, který má bordel v penězích, honí každého hospodského kvůli jedné účtence a zásadně se tváří, že je všechno v pořádku. S tímhle člověkem se nedá vládnout,“ řekl. Odmítl i možnost, že by Babiš nepůsobil ve vládě na ministerstvu financí, ale někde jinde.

Dokončit mandát v demisi jsou pak připraveni i lidovci. Nebrání se však ani jednání o dalších variantách. Řešení situace ale bude záležet na prezidentovi Miloši Zemanovi, řekl dnes novinářům při příchodu na jednání vlády vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Oznámil také, že se ve čtvrtek se Zemanem setká. Předčasné volby by nepovažoval za nejlepší řešení situace. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterý oznámil, že podá demisi vlády.

„Důležité je, jak rozhodne prezident republiky. Je to v jeho rukou. Pro nás je důležité, že jsme připraveni nějak dokončit náš mandát, třeba i v demisi, a jsme připraveni jednat i o jakýchkoli jiných variantách,“ řekl Bělobrádek. Lidovci podle něj budou respektovat jakékoli Zemanovo rozhodnutí.

Bělobrádek také řekl, že se ve čtvrtek setká na Hradě se Zemanem. „Tento týden bych se měl s panem prezidentem sejít, ale objednán jsem už delší dobu, takže je to podobné jako kolegové, že to nesouviselo s tím, co se stane. Já jsem to aspoň nepředpokládal,“ poukázal na skutečnost, že před Sobotkovým ohlášením demise se dohodl na dnešní schůzce na Hradě i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Je to situace, do které jsme se dostali díky situaci ministra financí,“ řekl o současné vládní krizi Bělobrádek. Sobotka v úterý zdůvodnil podání demise tím, že Babiš nedokázal uspokojivě vysvětlit své majetkové poměry a obchodní transakce. Případné odvolání z vlády chtěl Babiš podle Sobotky využít k politické kampani.

Předseda lidovců odmítl výklad, že by ohlášená demise mohla znamenat pouze konec Sobotky ve funkci, podle něj to znamená pád celé vlády. „Ten princip je vždycky takhle ctěn, protože je důležitá i nějaká praxe, nějaká tradice. A ta říká, že skončí-li předseda vlády, padá celá vláda,“ řekl. Pro usnesení celé vlády o demisi by ale dnes nehlasoval, protože takovou věc by musel nejprve schválit celostátní výbor strany.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) označil rozhodnutí Sobotky za chybu. Země by podle něj neměla být paralyzována tím, že se politici neumějí dohodnout. Variant řešení je podle něj několik.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyjádřil před novináři lítost, že se o tak zásadním rozhodnutí koaliční partneři nedozvěděli dříve než média. Stejně jako Herman uvedl, že aktuální situace by se neměla odrazit v dnešním jednání vlády.

Bělobrádek i Jurečka také uvedli, že předčasné volby nepovažují za nejlepší řešení situace. Podle Jurečky by to bylo nelogické v situaci, kdy byl na říjen stanoven řádný termín voleb. Odmítl, že by za postojem lidovců stála jejich nepřipravenost na volby vzhledem k jednání o volební koalici s hnutím Starostové a nezávislí (STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…