Babišovi úředníci vyšetřují a Babišovy noviny informují: Putující stamiliony, uhlobaron a Rittigovi lidé

03.04.2014 7:31

Možné spojení firmy Appian, která sehrála klíčovou roli při kontroverzní privatizaci Mostecké uhelné a která získala i plzeňskou Škodovku, na lidi kolem lobbisty Ivo Rittiga naznačují dnešní Lidové noviny, jejichž majitelem je Andrej Babiš. List se v článku odvolává na informace Finančního analytického útvaru Ministerstva financí (FAÚ). Toho ministerstva, kterému šéfuje rovněž Andrej Babiš.

Babišovi úředníci vyšetřují a Babišovy noviny informují: Putující stamiliony, uhlobaron a Rittigovi lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Podle listu z účtů firmy Appian odtekly v letech 2009 až 2011 miliardy korun do nizozemské společnosti Fynerdale Holdings. Podezřelé transakce prý nyní vyšetřuje policie. Tu měl na případ koncem roku 2011 upozornit FAÚ.

Deník uvedl, že na konto Fynerdale v Komerční bankce přišly ze skupiny Appian téměř dvě miliardy korun. „Přibližně miliarda pak z Fynerdalu odtekla na účty firem, v nichž figurují právníci z advokátní kanceláře Šachta & Partners (dnes MSB Legal), která je blízká podnikateli Ivo Rittigovi. Specialisté Finančního analytického útvaru dospěli k podezření, že peníze nebyly řádně zdaněny a není zřejmá jejich ekonomická podstata,” napsal list, který do struktur  účastnících se finančních převodů několikrát zapojil bývalého uhlobarona Marka Čmejlu, odsouzeného ve Švýcarsku v kauze Mostecká uhelná.

Ten podotýká, že Fynerdale donedávna podnikala ve zdravotnictví, ovládala pražské polikliniky Budějovická a Na Zeleném pruhu.

K šetření se listu nechtěl vyjádřit ani ředitel FAÚ Libor Kazda, ani mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…