Babišův profesor Zlatuška napsal o Banderovi s Masarykem. A o marginálních skupinkách, příchylných k Moskvě

08.01.2015 13:32

ParlamentníListy.cz uspořádaly mezi politiky anketu o výzvě poslance Foldyny, který značně expresivně doporučil vytknout ukrajinské ambasádě její snahu hájit vůdce ukrajinských prohitlerovských ozbrojených sil za druhé světové války Stepana Banderu. Na jeho doporučení ambasadora „nakopat do prdele“ zareagoval i Jiří Zlatuška, poslanec z hnutí ANO.

Babišův profesor Zlatuška napsal o Banderovi s Masarykem. A o marginálních skupinkách, příchylných k Moskvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

Někdejší rektor brněnské univerzity považuje spor o Banderu za obecnější problém hnutí za nezávislost. „Boj za národní osvobození obvykle vypadá tak, že jeho hrdinové jsou jedněmi oslavováni a druhými proklínáni,“ myslí si.

Připomíná, že podobně nejednoznačně byl vnímán například i Tomáš Masaryk, jehož bustu umístili na vídeňské univerzitě až v roce 1990, neboť ho rovněž dlouho vnímali jako rozvratníka. I na Banderu se tedy lze dívat různě.

Další názory na kopání ukrajinského velvyslance do prdele ZDE

„Ve sporu o smyšlenky kolem Ukrajiny vidím spíš podobný spor o čistě domácí otázku, nakolik náhrada područí nacistického sovětským má do dneška přežívat v příchylnosti k Moskvě,“ rýpl si do Banderových kritiků v čele s prezidentem Zemanem.

V tomto sporu by prý asi bylo lepší vyjadřovat se bez vulgarit a chlapáckých výzev, které předvedl poslanec Foldyna. „Chápu ale, že od Putinova Ruska emancipovaná Ukrajina leckomu vyráží osypky,“ dodal poslanec z Babišova hnutí.

„Je také vidět, že národovecké či panslavistické prapory jsou způsob, jak oslovovat kompaktní elektorát na Ukrajině i u nás,“ povšiml si v reakci na popularitu proruských názorů. On sám však prý jednoznačně preferuje ukotvení v EU a západní spojenecké vazby.

„Bez ohledu na libůstky posledních dvou prezidentů a přízeň marginálních skupin politiků každé možnosti, jak toto směřování vykolejit,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…