Kopat do prdele může jen primitiv. Mimořádná zvrácenost, čtvrcení nemluvňat a zbabělý Zaorálek. Kníže, Okamura i Zahradil o obdivu Ukrajiny k Banderovi

08.01.2015 4:41

ANKETA Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna napsal, že by měl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vysvětlit ukrajinskému velvyslanci, že „v roce 1945 prohráli ti, co oslavovali tyto hrdiny války! A nebo ho (velvyslance – pozn. redakce) rovnou kopnou do prdele!“ Foldyna tak reagoval na to, že se ukrajinské velvyslanectví v České republice ohradilo proti tomu, že prezident Miloš Zeman přirovnal Stepana Banderu k nacistům a Reinhardu Heydrichovi. Ukrajinské velvyslanectví uvedlo, že Bandera „je pro většinu Ukrajinců symbolem boje za svobodu a nezávislost naší země.“

Kopat do prdele může jen primitiv. Mimořádná zvrácenost, čtvrcení nemluvňat a zbabělý Zaorálek. Kníže, Okamura i Zahradil o obdivu Ukrajiny k Banderovi
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Banderovská hospoda ve Lvově

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Někteří odsuzují vulgární formu Foldynova vyjádření, někteří upozorňují, že byl Bandera válečný zločinec a terorista zodpovědný za vraždění lidí, včetně volyňských Čechů.

Je to odporný plivanec do obličeje i českým obětem banderovců

„Je pravda, že Bandera prohrál proti Sovětům a ti ho také potom v Mnichově zavraždili. Patří k dlouhé řadě podivných hrdinů 20. století, kteří se v boji proti utlačovatelům svého národa stali teroristy a spojili se s velkovrahy, ať to byl Hitler, Stalin či jiní. Vycházeli z přesvědčení, že boj za národ ospravedlňuje všechny prostředky,“ uvedl pro ParlametníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg. A dodal: „Páni poslanci ČSSD ať se ráčí kopat mezi sebou do prdele, ale ať neobtěžují diplomaty, kteří jsou naši hosté.“

„Rozumím tomu, že Bandera byl pro některé vlastenec, a proto má pro část Ukrajinců své kouzlo. Civilizovaní lidé však k vlastenectví nepotřebují války, ani vraždy nebi mučení. Vlastenectví nemůže omluvit žádný zločin. Bandera je nacistický válečný zločinec a pokud český velvyslanec mlčky přihlíží, jak ho noviny či neonacisté s posvěcením kyjevské vlády oslavují, tak je to naprosté morální selhání. Jakýkoli představitel našeho státu, jedno zda ministr nebo velvyslanec, který oslavy nacistických zločinců toleruje, by měl ve vteřině letět. Je to odporný plivanec do obličeje i českým obětem z řad ukrajinských Čechů, které banderovci vraždili a mučili,“ uvedl předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Pro nás Bandera žádným symbolem boje za svobodu není, je pro nás negativním symbolem. A je-li součástí nové ukrajinské doktríny jeho plná rehabilitace, pak je načase zpozornět,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi by jeho kolega Foldyna měl mírnit svou rétoriku. „Mohu rozumět jeho odporu vůči projevům nacionalismu a fašismu. V tom se shodujeme. Na druhou stranu by si neměl pan Foldyna plést osobu politika s pozicí historika. Ale to není pouze problém kolegy Foldyny, ale i jiných populisticky zaměřených politiků. Snažně prosím kolegy, aby hodnocení historických událostí nechali na historicích a aby se účelově nepřekrucovala fakta. To pak neslouží k objektivnímu hodnocení a zejména zodpovědnému rozhodování,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Zaorálek by měl zamezit zpochybnění výsledků druhé světové války, nebo skončit

„Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek by se měl především se jasně vyjádřit k osobě Stepana Bandery a neměl by svým mlčením dávat prostor ukrajinskému velvyslanci ke kritice prezidenta Zemana. Banderovou politickou linií byla etnicky čistá Ukrajina. To znamená, že Rusové, Poláci, Maďaři a Židé byli dle něho nepřátelé a podle toho k nim přistupoval. Bandera je vítěznými mocnostmi druhé světové války uznán jako válečný zločinec a z toho plyne, že jakékoliv zpochybňování tohoto faktu se rovná zpochybňování výsledku druhé světové války. Takže podle mne by pan ministr Zaorálek si měl velvyslance Ukrajiny předvolat a tuto skutečnost mu důrazně vysvětlit. Pokud tak neučiní, neměl by setrvávat ve funkci ministra zahraničí vlády České republiky,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba. Samotný Zaorálek na dotaz redakce ohledně Foldynovy výzvy nereagoval.

„Jestli ukrajinské velvyslanectví považuje Banderu za symbol boje za svobodu, tak to považuji za opravdu mimořádnou zvrácenost. Naprosto souhlasím s prezidentem Zemanem a Jaroslavem Foldynou, jen mám pochybnosti, jestli by to ministr Zaorálek ve své servilitě dokázal udělat,“ řekl redakci poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Boj za národní osvobození obvykle vypadá tak, že jeho hrdinové jsou jedněmi oslavováni a druhými proklínáni. Busta profesora Masaryka byla například v síni vídeňské univerzity umístěna až po roce 1990, vždyť to byl také z jedné strany vlastizrádce. Ve sporu o smyšlenky kolem Ukrajiny vidím spíš podobný spor o čistě domácí a otázku nakolik náhrada područí nacistického sovětským má do dneška přežívat v příchylnosti k Moskvě. Bylo by asi lepší vyjadřovat se přímo a vyvarovat se otevřených vulgarit, chápu ale, že od Putinova Ruska emancipovaná Ukrajina leckomu vyráží osypky. Je také vidět, že národovecké či panslavistické prapory jsou způsob, jak oslovovat kompaktní elektorát na Ukrajině i u nás, přesto jednoznačně preferuji naše ukotvení v EU a spojenecké vazby, které si během čtvrtstoletí svobody budujeme, bez ohledu na libůstky posledních dvou prezidentů a přízeň marginálních skupin politiků každé možnosti, jak toto směřování vykolejit,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Kopat velvyslance ´do prdele´ může jen primitiv. Takové výroky nekomentuji,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Věci, které by snad nevymysleli ani největší zvrhlíci. A to česká vláda podporuje

„S poslancem Foldynou plně souhlasím. Na Ukrajině najednou zapomněli, o kolik životů ti, které dnes oslavují jako hrdiny, připravili naše občany? Zapomínají, že to byli snad horší fašisté, než Němci? Je smutné, že ministr Zaorálek musí k takovému protestu být vyzýván, že nereaguje okamžitě sám. Svědčí to o jeho zbabělosti. Ostatně to není jediný případ, kdy reagovat měl. Takovým případem je i vměšování americké ambasády do vnitřních záležitostí naší republiky, kdy se prokazatelně podílela na organizování akce na Albertově. Bandera byl a zůstane přesně tím, čím jej prezident Zeman nazval, fašistou, který si s Reinhardem Heydrichem v ničem nezadal. Snad byl ještě krutější. Děla se opravdová zvěrstva. Čtvrcení nemluvňat, nabodávání na bodáky. Věci, které by snad nevymysleli ani největší zvrhlíci. Nejsmutnější na tom všem je, že vládě, která tohoto zločince uctívá jako hrdinu naše vláda podporuje nejen materiálně, ale i finančně,“ řekl senátor Jaroslav Doubrava.

„Stepan Bandera byl ukrajinský nacista a v jeho jméně se páchaly válečné zločiny proti Polákům, Židům a Čechům na Ukrajině, ze kterých naskakovala husí kůže i příslušníkům SS. Osobně si myslím, že pokud chce dnešní Ukrajina oslavovat Banderu jako národního hrdinu, je třeba jasně říct, že taková země nemá v Evropské unii místo,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

„Sobotka by měl Foldynu uklidnit. To už končí sranda. Je to poslanec vládní strany. Tudíž se ptejte premiéra,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Porevoluční Ukrajina potřebuje podporu, a ne vyostřování situace a vytváření dalších problémů. Pokusy o návrat neonacionalistických vizí a jejich realizace napáchají hodně škod v mnoha oblastech a je třeba se od nich distancovat. Nesmíme zapomínat, že při střetu s banderovci padlo i 49 československých vojáků,“ připomněla poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Bravo Foldyna!

„Je to snaha poslance Foldyny o zviditelnění za pomoci vulgarismů, které vůbec nepomáhají řešení a zklidnění napětí. Ba naopak návrat do minulosti je otevíráním starých ran a jizev,“ míní poslanec ODS Petr Bendl.

„Naprostý souhlas s panem Foldynou. Nějak se nám stává čím dál častěji, že zločinci minulosti jsou nám prezentování jako hrdinové. Pro mě osobně je to třeba případ Mašínů. Jako politik České republiky odmítám komunikaci s kýmkoli, kdo by glorifikoval zločince typu Stepana Bandery,“ říká poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Bravo Foldyna!“ reagoval stručně, ale jasně poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Nechci se vyjadřovat k osobě Bandery a jeho historické roli. Na druhou stranu si ale nechci zvykat na skutečnost, že prezident České republiky označuje premiéra přátelské země za válečného premiéra a jeho velký podporovatel Foldyna vyzývá ministra zahraničí, aby nejvyššího reprezentanta této země u nás, tedy velvyslance, nakopal tam, kam poslanec Foldyna píše. Je to ostudné,“ myslí si místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

Jak se choval Stalin k Ukrajincům...

„Je-li Bandera pro většinu Ukrajinců kladným symbolem, tak mě to děsí,“ sdělil poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba uvedl, že není historik a že lze historii účelově překroutit, což se i děje. Tím, jak se choval Stalin k Ukrajincům, lze dle něho aspoň trochu omluvit jisté naděje Ukrajinců, které projevovali vůči německým okupantům. „Ti samotní je však je brzy krutě vyvedli z velkého omylu. Nemyslím si proto, že tehdejší spojenci Hitlerovy říše si zaslouží jakýkoli generální pardon natož oslavování,“ dodal Koskuba.

Ukrajinské reprezentaci dle něho nepříliš sympatického premiéra Koskuba nemá důvod věřit: „Jeho slovník pro slovanskou holubičí povahu vskutku nesvědčí. Neměli bychom proto přehlížet, k jakému odkazu se Ukrajina hlásí. Zda před 70 lety válku vyhráli, či ne. Je to na nich. Evropa by dle toho měla jednat. Odmítám současný čenobílý pohled některých kolegů na rusko-ukrajinský konflikt. Zvláště zavání-li to spíše černou. Kdo nosil uniformy této barvy, snad nezapomněli.“

Bandera předákem OUN

Památka nacionalistického vůdce Stepan Bandery je oficiálními ukrajinskými vládními kruhy podporována. Bandera předákem Organizace ukrajinských nacionalistů, kteří bojovali za nezávislou Ukrajinu. Na území, kterému Bandera velel, byly metodou prosazování nezávislosti mimo jiné i teroristické akce a atentáty na představitele Polska. Po přepadení Sovětského svazu nacistickým Německem došlo k ozbrojeným střetnutím mezi Rudou armádou a jednotkami OUN.

Po obsazení Lvova vyhlásili představitelé OUN samostatnou Ukrajinu. V městě došlo k etnické čistce, při níž bylo zavražděno přes osm tisíc místních obyvatel: Rusů, Poláků, Židů a ukrajinských komunistů včetně žen a dětí, přičemž v teroru a genocidě se pokračovalo i na jiných místech. Násilí bylo uplatňováno i vůči volyňským Čechům, kteří byli na Ukrajině jednou z národnostních menšin.

Reakce Němců na vyhlášení nezávislosti přišla po dvanácti dnech, kdy byli ukrajinští představitelé zatčeni a odvezeni do Berlína, kde byli nuceni k tomu, aby proklamaci nezávislosti Ukrajiny odvolali. Jelikož tak neučinili, byli uvězněni v koncentračních táborech. Bandera byl vězněm v koncentračním táboře Sachsenhausen, jeho hnutí ale i nadále fungovalo a v roce 1942 dokonce vznikla Ukrajinská povstalecká armáda (UPA). Ta na některých místech spolupracovala s Němci, jinde s nimi bojovala. Propuštěn byl až na podzim 1944, výměnou za přislíbení spolupráce s Němci.

Masakry civilistů ukrajinskými nacionalisty

Po svém propuštění z koncentračního tábora Bandera řídil ze zahraničí Ukrajinskou povstaleckou armádu (UPA), která bojovala za vznik samostatné Ukrajiny takříkajíc proti všem, především však proti Polákům za podpory Němců. Polští historici odhadují, že na ukrajinské Volyni a Haliči bylo povražděno v letech 1943-1945 jednotkami UPA až 100 tisíc polských civilistů, dalších půl milionu Poláků z oblasti uprchlo.

Nejznámější je Volyňský masakr proběhl od března 1943 do července 1944. Během roku 1943 jednotky UPA a speciální jednotky bezpečnostní služby OUN zabíjely Poláky jak individuálně, tak kolektivně v polských vesnicích a osadách, a ty Poláky, kteří žili v ukrajinských vesnicích. Podle četných svědeckých zpráv ukrajinští nacionalisté a jejich spojenci vypálili domy, postříleli nebo pochytali ty, kteří se snažili uniknout, a ty, které se podařilo chytit na ulici, zabili kosy a vidlemi. Kostely, naplněné farníky, vypálili do základů. Přeživší Poláky zastrašovali a nutili je k útěku. Ukrajinci vystavovali těla mužů, žen i nemluvňat bez hlav, ukřižované, rozčtvrcené nebo rozpárané.

Polští historici vyjmenovali řadu praktik, kterých se banderovci na civilistech dopouštěli. Uvádíme jen některé: stažení kůže z hlavy i s vlasy, vypíchnutí očí, uříznutí nosu, uší, rtů, jazyka, propíchnutí dětí a dospělých kůlem, probití hlavy tlustým drátem od ucha k uchu, podřezání hrdla a vytažení jazyka otvorem, vybití zubů a zlomení čelisti, roztržení úst od ucha k uchu, rozdrcení hlavy upnutím do svěráku a utažením šroubu, odřezání úzkých proužků kůže ze zad či obličeje, odřezání prsů ženám a nasypání soli do ran, odsekání mužských genitálií srpem, rozpárání břicha těhotné ženy bajonetem, rozpárání břicha a vytažení střev dospělým i dětem, rozparání břicha těhotné ženě, vytažení plodu, vložení do břicha například živé kočky a zašití, rozpárání břicha a nalití vařící vody, vytrhání žil od rozkroku k chodidlům, vložení rozžhaveného železa do pochvy, vražení špičatého kůlu do pochvy a probití až do hrdla, rozřezání dítěte nožem na malé kousky, přibití malého dítěte bajonetem ke stolu, stažení kůže z těla a nalití do ran inkoustu nebo vařící vody, zavěšení na ostnatém drátě...

Stepan Bandera je pro většinu Ukrajinců symbolem boje za svobodu

Prezident Zeman pohovořil o novoročním kyjevském pochodu ctitelů Stepana Bandery, který mu prý připomínal nacistické akce.

V reakci ambasáda, kterou cituje server Týden.cz, uvedla, že výroky prezidenta nebere příliš vážně, protože jejím jediným partnerem je vláda. „V souvislosti s posledními výroky prezidenta České republiky Miloše Zemana o situaci v Ukrajině a osobnosti Stepana Bandery velvyslanectví Ukrajiny v České republice prohlašuje, že ve vztazích s oficiální Prahou se řídí oficiálním stanoviskem vlády České republiky, jež spočívá v plné podpoře územní celistvosti a nezávislosti Ukrajiny a v němž není pochyb o účasti Ruska v konfliktu na východě Ukrajiny,“ napsalo velvyslanectví.

Ohledně Stepana Bandery považovalo pražské zastoupení kyjevské vlády za vhodné zdůraznit, že „navzdory možným rozdílům v názorech na Stepana Banderu je pro většinu Ukrajinců symbolem boje za svobodu a nezávislost naší země.“

Tato slova o Banderovi i Zemanovi velmi rozčílila Jaroslava Foldynu, známého kritika ukrajinské vlády z poslaneckého klubu ČSSD. Ten článek uložil na svůj Facebook a v komentáři vyzval ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, aby si na základě těchto slov pozval ukrajinského velvyslance na konzultaci, jak se v takových situacích obvykle dělává. A velmi konkrétní představu vyjádřil i ohledně průběhu konzultace. „Měl by mu vysvětlit, že v roce 1945 prohráli ti, co oslavovali tyto hrdiny války. A nebo ho rovnou kopnout do prdele,” poradil svém stranickému kolegovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…