Bakala chystá propouštění ve svých novinách. Podle ředitele je to nutné k udržení kvality

30.09.2013 22:43

Až třetina zaměstnanců vydavatelství Economia, které vlastní těžařský magnát Zdeněk Bakala, má dostat do konce roku výpověď. O práci mají přijít zkušení redaktoři Hospodářských novin, Respektu či dalších titulů. Podle ředitele redakcí vydavatelství Economia Vladimíra Piskáčka, který byl hostem Událostí, komentářů, se jedná o nezbytný krok.

Bakala chystá propouštění ve svých novinách. Podle ředitele je to nutné k udržení kvality
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Jedním z důvodů, proč dojde k propouštění více než třetiny zaměstnanců, je podle Piskáčka možnost zefektivnění práce. "Vydavatelství Economia získala Centrum holdings a server Aktuálně.cz, takže máme nyní možnost například zefektivnit výrobu. I proto kvůli tomu došlo k propouštění," říká s tím, že bez propouštění by se vydavatelství propadla do velkých ztrát. "Není to o tom, že bychom chtěli vydělávat, ale o tom, že chceme zachránit tuto entitu," dodává Piskáček.

Zásadně ale odmítá tvrzení, že by se měla redakce sdružit do velkého týmu. "Nevznikne žádný velký tým na vše. Jsou tam ale již teď velké týmy, například Hospodářských novin, Economie a tak dále. Dobře se doplňují a pro tyto univerzální pracovníky u nás místo je," dodává. Zároveň poodhalil, že změny budou ve společnosti probíhat ve více fázích. "Druhou fází bude například snaha dostat naše klíčové tituly na lepší pozice a získat pro ně více předplatitelů," vysvětuje Piskáček. Na dotaz redaktora, jestli ví, kolik vydává Economia titulů, Piskáček zavrtěl hlavou. Jistě ale věděl, co propouštění předcházelo.

I kvalitní noviny se mohou dnes uživit

Podle šéfa redakcí mělo vedení již dlouho dopředu vypracovaný plán. "Vznikla analýza, která definovala v každém jednom titulu v každé redakci možnost, jak vytvořit nějakou úsporu," vysvětluje. I přes nepříznivou situaci na poli tištěných novin je podle Piskáčka možné, aby se v dnešní době kvalitní noviny uživily. Zásadní je podle něj dobře vybrat informaci a následně příjemce.

"Obsahem jsme zavaleni od rána do večera. Pokud já dobře určím, kdo je příjemcem mého produktu, neboli novin, tak bude ten člověk šťastnější. Protože jsem pro něho důležitý obsah vytřídil, tak mi rád zaplatí," říká Piskáček s tím, že se dnes mohou i menší, odborně zaměřené noviny, na trhu prosadit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…