Bakala jako starostlivý otec českých občanů? To ne. U Paroubka napsali o miliardáři velice kritický text

11.09.2016 18:40

Nad textem Hospodářských novin patřícících do portfolia uhlobarona Zdeňka Bakaly, který se týkal české minimální mzdy, se na serveru VašeVěc.cz zamýšlí Michal Kobza. Minimální mzda v Čechách je podle článku jednou z nejnižších v Evropské unii.

Bakala jako starostlivý otec českých občanů? To ne. U Paroubka napsali o miliardáři velice kritický text
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

„Po přečtení textu musel člověk neznalý poměrů uronit doslova slzu. Bakala je vlastně český filantrop s pojistkou amerického pasu, vydavatel a sponzor řady společenských akcí, knihovny Václava Havla a má starosti i výši životní úrovně obyčejných lidí. Na veřejnosti se o něm smějí říkat pouze krásné věci. Voliči, kteří neznají souvislosti, mohou nabýt dojmu, že Zdeněk Bakala je doslova starostlivý otec českých občanů,“ podotýká k textu v Hospodářských novinách Kobza.

Následně však připomíná, že to byl právě on, kdo se v roce 2010 veřejně chlubil, že zabránil vzniku vlády ČSSD pod vedením Jiřího Paroubka. „Tento ‚přítel a lidumil‘ nízkopříjmových skupin obyvatel podpořil v roce 2010 před sněmovními volbami konkurenční projekty stran ODS, TOP-09 a VV v řádech milionů korun. Bakala si touto štědrostí chtěl pouze pojistit náklonnost těchto stran, aby nemusel splnit svůj slib o prodeji 44 000 bytů nájemníkům za 50 000, tedy za přijatelnou cenu,“ poznamenává Kobza dále. A všímá si i podle něj vyvedené částky z OKD neznámo kam. „Aby v dnešní době vytunelovaná společnost žádala peníze na zajištění výplat pro horníky po státu,“ dodal.

  • Původní text najdete ZDE

Komentuje pak také údajný společný nákup s Karlem Schwarzenbergem ohledně státního podílu Becherovky a jeho přeprodání. „Je pravděpodobné, že na oplátku nechal Bakala z Karla Schwarzenberga vytvořit marketingový ‚zázrak‘ s čírem a fajfkou. Jeho vlastní i spřátelená média, která v té době byla na straně ODS, TOP-09 a VV, vykreslila Karla Schwarzenberga jako úspěšného aristokrata, symbol morálky a vznešenosti,“ pustil se následně Kobza do kritiky Schwarzenberga, jenž v našem státě podle jeho názoru napáchal mnoho škod.

„Společně s Miroslavem Kalouskem se stali hlavními režiséry nepopulárního zákona o církevních restitucích, proti kterým se postavila většina veřejnosti. V hloubi duše bylo všem pánům úplně jedno, že během vlády, na které se podíleli, docházelo k enormnímu nárůstu osobních bankrotů, exekucí a lidských tragédií. Nečasova vláda znamenala také těžké období pro živnostníky a firmy. Pravicové vlády, za jejichž vládnutí nese nezpochybnitelný podíl odpovědnosti i Zdeněk Bakala, doslova zadupaly růst české ekonomiky,“ kritizuje Kobza. 

Závěrem si však všímá článků v Hospodářských novinách, v nichž je v poslední době zmiňována podpora premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. „Rozum mi to nebere, protože tento deník býval jedním z úhlavních nepřátel ČSSD. A tak mě napadá pouze jedna otázka. Jestli se Bakala nesnaží nad premiérem držet ochrannou ruku. Bohuslav Sobotka totiž v roli ministra financí udělal přes osobního přítele a advokáta Radka Pokorného se Z. Bakalou obchod snů, jehož nitky směřují do OKD,“ uzavřel Kobza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…