Bandera nebyl žádný masový vrah, přečte si Zeman. Zklamal příznivce Ukrajiny, tak mu napsali dopis

01.09.2014 17:04

Historici a ukrajinisté poslali prezidentu Miloši Zemanovi otevřený dopis, ve kterém reagují na jeho komentáře ke konfliktu na Ukrajině. Odmítají, aby byl ukrajinský nacionalista Stepan Bandera označován za masového vraha.

Bandera nebyl žádný masový vrah, přečte si Zeman. Zklamal příznivce Ukrajiny, tak mu napsali dopis
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Setnina před portrétem Stepana Bandery

Zeman v červnu v Otázkách Václava Moravce zmínil ukrajinského nacionalistu Stepana Banderu. „Nezapomeňte, že Bandera je na Ukrajině považován za národního hrdinu. Jeho obraz visí na Majdanu, jeho socha je ve Lvově. Ve skutečnosti to byl masový vrah,“ prohlásila hlava státu.

Bandera nemohl být vrahem. Válku strávil v koncentračním táboře

Otevřený dopis to ale uvádí na pravou míru. Ukrajinistka Lenka Víchová, historik David Svoboda z ÚSTR, odborník na extremistická hnutí Anton Shekhovtsov a socioložka Yana Leontiyeva odmítají, že by Bandera byl masovým vrahem.

„Bandera nemohl být masovým vrahem, ani kdyby chtěl, válečná léta totiž strávil v německém koncentračním táboře,“ napsala čtyřčlenná skupina.

Snaha vtělit Banderu do chytlavých frází nesvědčí o profesionalitě

„Snaha vtělit tuto kontroverzní osobnost do chytlavých frází a pomíjet dějinný kontext nesvědčí o profesionalitě těch, kdo tak činí, ať jsou již vedeni jakýmkoli záměrem,“ tvrdí historici.

Podle nich není správné používat termín „banderovci" pro označení politických stran nebo hnutí. Žádné takové uskupení na Ukrajině nemá jméno Bandery v názvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…