Barokní knihovní sál v Klementinu je opět přístupný veřejnosti

02.04.2012 23:06

Jezuitská barokní knihovna, která byla dokončena roku 1727 pravděpodobně podle plánů Kiliána Ignáce Dietzenhofera, je od 1. dubna po revitalizaci opět zpřístupněna veřejnosti. Jeden z nejstarších sálových galeriových systémů v Čechách se dodnes uchoval v původní podobě a je tak typickou ukázkou dobového uspořádání barokní knihovny.

Barokní knihovní sál v Klementinu je opět přístupný veřejnosti
Foto: E. Hodíková
Popisek: Barokní sál Národní knihovny České republiky

"Lepší kolej bez vlastního chrámu, nežli škola bez knihovny,“ pravil prý kdysi zakladatel jezuitské koleje u svatého Klimenta Petr Canisius. Jeho podobiznu najdou návštěvníci mezi lunetami klenební výzdoby spolu s portréty dalších významných jezuitů spjatých s pražským Klementinem.

Celý barokní sál je 41 metrů dlouhý a 12 metrů široký a v jeho prostorách je v současné době uloženo 27 500 svazků z fondu Národní knihovny. Interiér je vyzdoben stropní freskou od Jana Hiebla, alegoricky znázorňující středověké pojetí lidského poznání, které po stranách klenby doplňují postavy církevních otců, patronů univerzity, jezuitských světců a učenců, symbolizujících vědní obory.

Příchozí podle ředitelky odboru komunikace Ireny Maňákové obvykle nejvíce upoutá řada historických geografických a hvězdných glóbů uprostřed sálu. Knihovní regály byly do sálu umístěny v roce jeho dokončení. V přízemí jsou uložena především cizojazyčná teologická díla, v prostoru na galerii pak spisy obecně vědecké. Čestné místo v čele galerie zaujímá bohatě zdobená knihovna s nápisem Biblioteca nationalis, do níž se ukládala bohemika, tedy knihy jazykově, původem nebo obsahově české. Ta je základem tradice současné národní knihovny. Svazky s nabílenými hřbety a červenou značkou jsou pro jezuitský řád typické.

Právě dřevěné knihovní regály, které se nacházejí po celém obvodě obou podlaží sálu, vyžadovaly z kvantitativního pohledu asi nejrozsáhlejší restaurátorské práce včetně zlacení patek a hlavic.

"V barokním sále byly restaurovány a repasovány dveře i okna, dřevěné regály, dřevěné části podlah, štuky, kamenná podlaha, kovové zábradlí. Byly provedeny nové slaboproudé a silnoproudé rozvody a z vnější strany vstupních dveří se instalovaly požární rolety,“ popsala rozsah oprav Alena Jankovcová, vedoucí Oddělení přípravy z Odboru investic Národní knihovny. "Zřejmě nejsložitější byla výměna i restaurování oken a ‘zpožárnění‘ historických dveří, kde probíhala poměrně komplikovaná jednání s památkáři. Náročná byla i koordinace jednotlivých profesí, protože v podstatě všechny restaurátorské práce v sále s výjimkou oken a dveří probíhaly současně,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …