Bárta kritizuje Peake. Vicepremiérka prý hraje hru s církevními restitucemi

11.05.2012 15:28

Podstatně oslabená koalice premiéra Petra Nečase (ODS) se zatím neshodla na tom, zda schválí církevní restituce v podobě, kterou prosazuje především TOP 09. Nepravomocně odsouzený poslanec Vít Bárta dal však v exkluzivním vyjádření pro server ParlamentníListy.cz najevo, že se obává, že ke schválení restitucí nakonec dojde, a to především díky angažmá vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) v této problematice.

Bárta kritizuje Peake. Vicepremiérka prý hraje hru s církevními restitucemi
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Hlasování o důvěře vládě 27. 4. 2012. Pro vládu se vyslovilo 105 poslanců

Nepravomocně odsouzený poslanec Vít Bárta se domnívá, že vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) hraje nebezpečnou hru s církevními restitucemi. Bárta se obává, že Peake nikdy nepřipraví výčtový zákon, v němž by bylo jasně řečeno, co se bude církvím přesně vracet. Své obavy dal poslanec najevo v exkluzivním vyjádření pro server ParlamentníListy.cz. K přípravě tohoto zákona jí přitom zavázaly ještě Věci veřejné, jejichž byla původně členkou.

Rozkol ve vládě i v církvi

„Velmi důležitou roli v této otázce hraje Karolína Peake. Věci veřejné jí původně pověřily tím, aby její úřad připravil výčtový zákon, kde by se majetek jasně vyčíslil. Myslím však, že k tomu nedojde. Z mého pohledu má Peake s premiérem Nečasem dohodu, že se sice církevní restituce o něco posunou, čímž se umlčí nesouhlasící poslanci, ale výměnou za toho, že zákon zůstane tak, jak je,“ napsal Bárta.

Poslanec v této souvislosti poukazuje na fakt, že i někdejší poslanci VV jako Dagmar Navrátilová, kteří vyhlásili spolupráci s vládou, vnímají vyrovnání s církvemi jako krok, který není správné dělat v ekonomicky napjaté době. Bárta však tvrdí, že v otázce restitucí není rozdělena jen vláda, ale také samotné církve, především největší církev katolická. Kardinál Duka by byl podle Bárty rád, aby restituce proběhly co nejrychleji, zatímco kardinál Vlk vyzýval ke zdrženlivosti církví. Vyzval je k tomu, aby posečkali s nároky vůči státu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …