Bárta to nevzdává. Chce vyhodit ministra a dosadit svého, píše deník

16.04.2012 6:52

Před několika dny se ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) vzepřel těm členům své vlastní strany, kteří požadovali podání demise véčkařských ministrů. Mezi zastánce takového kroku údajně patřil předseda strany Radek John nebo neformální lídr VV, v pátek nepravomocně odsouzený poslanec Vít Bárta, který ale pozastavil členství ve straně. Zdá se však, že svůj vliv v nejmenší vládní straně ještě zdaleka neztratil a prý naopak usiluje o posílení vlastní pozice. Dobešovi teď hrozí vyhazov.

Bárta to nevzdává. Chce vyhodit ministra a dosadit svého, píše deník
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Pavel Dobeš

Podle informací deníku Právo přijalo grémium VV na svém pátečním jednání utajené usnesení, v němž vedení strany požaduje, aby ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) odešel z vlády. Neučiní-li tak sám do středy, ve čtvrtek ho prý vyloučí ze strany. Za tímto tlakem údajně stojí v pátek podmínečně odsouzený Vít Bárta, který usiluje o zachování vlivu uvnitř VV. Dobeš se mu totiž v minulosti opakovaně vzepřel.

Část véčkařů už toho má dost, chtějí odklon od nátlakové politiky

„Grémium VV se dohodlo, že v případě neodstoupení ministra Pavla Dobeše z funkce ministra dopravy do středy 18. 4. 2012 se grémium VV svolává na čtvrtek 19. 4. 2012, kde jediným bodem jednání bude vyloučení Pavla Dobeše ze strany VV,“ zní usnesení grémia.

Dobeš však dal již dříve najevo, že na přání strany demisi nepodá. Rezignuje pouze v případě, že to po něm bude požadovat sám premiér Petr Nečas (ODS). Ukazuje se také, že část poslanců VV má obdobných nátlakových metod již dost a dávají jasně najevo, že je třeba nastolit nový styl vnitrostranické politiky. Mezi takové zákonodárce patří např. Dagmar Navrátilová, o které se také uvažovalo jako o příští ministryni školství.

„Usnesení, které se týká ministra Pavla Dobeše, bylo projednáno v emočně vypjaté atmosféře v pozdních nočních hodinách. Nejsem příznivcem takových postupů,“ sdělila Právu Navrátilová.

Příští ministr školství? Prý Bártův člověk

O Bártově pokračujícím vlivu ve straně svědčí i fakt, že se výběr příštího ministra školství smrskl na jména tří kandidátů, kteří mají k nepravomocně odsouzenému poslanci blízko. Příštím šéfem resortu vzdělání by mohl být někdejší náměstek ministra Josefa Dobeše Ladislav Němec. Josef Dobeš dříve pracoval v ABL a je Bártovi nakloněn. Dalším možným kandidátem je politolog Jan Kubáček, který dnes působí v pozici hlavního mediálního stratéga VV a dříve dělal poradce Radku Johnovi coby ministrovi vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…