Bašár Asad po čtyřech letech odjel ze Sýrie. Za Putinem

21.10.2015 10:02

Syrský prezident Bašár Asad jednal v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o vojenských operacích v Sýrii. Informoval o tom dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Jde o první Asadovu zahraniční cestu od roku 2011, kdy začala syrská válka. Rusko se do bojů zapojilo 30. září.

Bašár Asad po čtyřech letech odjel ze Sýrie. Za Putinem
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Podle Peskova šlo o pracovní návštěvu, na kterou Asad přijel v úterý. Informoval prý Putina o situaci v Sýrii a o plánech syrské armády. Jednalo se také o dalších operacích ruského letectva proti radikálním skupinám. Putin podle Peskova Asadovi poděkoval, že pozvání do Moskvy přijal.

Asad prý vyjádřil vděčnost za pomoc Ruska a řekl, že to Sýrii pomohlo vyhnout se "tragickému scénáři". Putin prohlásil, že hodlá spolupracovat s ostatními světovými mocnostmi při hledání mírového řešení pro Sýrii.

Politickému řešení syrské krize podle Asada brání aktivity teroristů. O budoucnosti Sýrie chtějí podle něj rozhodnout všichni Syřané, nejen vládnoucí elita.

Peskov řekl, že spolu prezidenti jednali v úterý večer. Nesdělil však, zda je syrský prezident stále v Rusku, nebo zda už odletěl.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) tvrdí, že při ruském bombardování syrských cílů od konce září zahynulo 370 lidí, z toho 243 povstalců a 127 civilistů. Rusové bojují v západních a severních provinciích, jež přiléhají k pobřežní Latákíji. Ta je domovem vládnoucích alávitů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…