Bašár Asad pronesl zásadní slova k Sýrii, Rusku i některým západním zemím. A nejen to

30.03.2016 16:45

Syrský prezident Bašár Asad poskytl exkluzivní rozhovor zpravodajské agentuře Sputniknews.com, ve kterém označil ruské síly za „posílení stability a bezpečnosti“ Sýrie. Na základě dlouholetých vztahů a vzájemného porozumění si totiž země pomáhají.

Bašár Asad pronesl zásadní slova k Sýrii, Rusku i některým západním zemím. A nejen to
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

„Ruské vojenské základny v Sýrii nejsou okupací, upevňují stabilitu a bezpečnost,“ řekl v rozhovoru pro Sputnik syrský prezident Bašár Asad. Základem vztahů mezi Ruskem a Sýrií je podle něj hlavně důvěra a společné zásady a ruskou vojenskou přítomnost vnímá jako „posílení přátelství a styků, je to posílení stability a bezpečnosti“.

Sýrie totiž podle jeho slov ruskou vojenskou přítomnost potřebuje, je totiž nutné zabezpečit zemi vůči hrozbě terorismu, což je dlouhý proces, který samy syrské jednotky nezvládnou. „Proces boje s terorismem není ničím rychlým nebo pomíjivým. Terorismus se v tomto regionu šířil celá desetiletí a bude trvat dlouho, než se ho podaří vymýtit,“ řekl Asad.

„To na jedné straně; a na druhé straně jsou tyhle (základny) spojeny nejen s bojem proti terorismu, ale i s celkovou mezinárodní situací. K naší velké lítosti Západ po celou studenou válku, ale i po ní, a dokonce ani dnes svou politiku nezměnil: touží po hegemonii při přijímání mezinárodních rozhodnutí a OSN bohužel nedokázala splnit svou roli ochránce míru ve světě, a to dokonce ani nyní, aby znovu získala zpět svůj pravý status,“ podotkl Asad s tím, že ruské základny v Sýrii jsou „nezbytné pro mezinárodní rovnováhu ve světě“.

Zároveň zmínil, že jiné vojenské základny na území Sýrie nechce. Uvedl také, že na současných mírových jednáních se zatím nic opravdového nedomluvilo, pouze se stanovily zásady, kterých se jejich účastníci budou držet, i to je však velmi důležité a podstatné.

Jedno z diskutovaných řešení, kterým by měla být federalizace Sýrie, však označil za rámcově nemožné z mnoha důvodů. Geografických, sociologických a mnohých dalších, dodal však, že pokud si to bude lid přát, bude s tím vláda souhlasit.

Obnova Sýrie, ve které válka napáchala škody za odhadem 200 miliard dolarů, bude však na pořadu dne až po uzavření mírových jednání. A v tom Sýrie spoléhá na Rusko, Čínu a Írán, a to i za předpokladu, že se na ní bude chtít podílet i Západ. Jeho první volbou však nebude. „Domnívám se ale, že mnohé země, které byly proti Sýrii, mám v první řadě na mysli západní země, se pokusí poslat své společnosti, aby se zapojily do tohoto procesu. My v Sýrii ale nepochybujeme o tom, že se v první řadě obrátíme na spřátelené země,“ řekl Asad s tím, že stejný názor bude mít většina veřejnosti.

„Terorismus, to je ten skutečný problém. Musíme proti němu bojovat na mezinárodní úrovni, protože terorismus se netýká jen Sýrie. Terorismus existuje i v Iráku. A bezprostředně je podporován Tureckem. Bezprostředně ho podporuje vládnoucí královská rodina Saúdské Arábie a kromě toho i část evropských států, hlavně Francie a Velká Británie,“ řekl Asad s tím, že zbylé země jen nečinně přihlížejí.

Vyjádřil se také, že k migraci ze Sýrie přispívají i ekonomické sankce Západu a jejich zrušení by možná vedlo ke snížení migračního toku. „Příčina emigrace – to není pouze terorismus a bezpečnostní situace. Je to i blokáda, sankce zavedené proti Sýrii. Mnoho lidí opustilo bezpečné oblasti, v kterých není terorismus, kvůli životní úrovni,“ řekl Asad s tím, že si nemohli pořídit ani základní věci k přežití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…