Básník z Majdanu napsal v pražské nemocnici novou sbírku. Byl jsem tu jak v ráji, pochvaluje si

07.06.2014 8:48

V českých zdravotnických zařízeních podle iDnes.cz ještě zůstává pět ukrajinských pacientů z celkem 39, kterým Česko pomohlo v rámci humanitárního programu Ministerstva vnitra. V pátek do své vlasti odcestoval také básník Stanislav Chernilevskyi. V pražském Motole při svém léčení střelných poranění z Majdanu sepsal novou sbírku.

Básník z Majdanu napsal v pražské nemocnici novou sbírku. Byl jsem tu jak v ráji, pochvaluje si
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koronární jednotka, ilustrační foto

Třiašedesátiletý spisovatel a režisér se v Česku léčil tři měsíce. Přiletěl sem prý už prvním ze dvou speciálů vyslaných na Ukrajinu českou vládou v rámci humanitárního programu MEDEVAC.

„Byl to přechod z očistce přímo do ráje," řekl v pátek před svým odletem z Prahy 63letý Stanislav Chernilevskyi. Server iDnes.cz uvádí, že ve své vlasti patří k významným literátům a jeho básně patří do osnov středních škol. Sám učí na dvou vysokých školách v Kyjevě.

Pět střelných zranění Chernilevskyi utrpěl na centrálním kyjevském náměstí v noci z 18. na 19. února. Střely mu zpřerážely stehenní kost a předloktí. Co se týká násilných událostí, označuje se prý Chernilevskyi za jejich pozorovatele. Na Majdanu byl, protože se do pouličních bojů zapojili jeho studenti. „Chtěl jsem je varovat před nebezpečím a pomoci jim," říká. On sám podle serveru iDnes.cz napsal v Motole 148 básní a jejich sbírku údajně věnuje zdravotníkům.

V Česku zůstane mladík, který přišel o nohu a dvanáctiletý chlapec

V rámci programu MEDEVAC se v Česku ještě léčí pět pacientů z Ukrajiny. „Jeden z nich je v ohrožení života," říká Tomáš Haišman, ředitel odboru azylové politiky Ministerstva vnitra. Mezi nimi zůstává i 17letý hoch, který přiletěl s rozstřílenou pravou nohou a s otravou krve a i přes snahu lékařů o končetinu nad kolenem přišel. „Zkusili jsme všechno možné včetně transplantace nervů, ale zachránit nohu se nám nepodařilo. Kdyby se k nám tento pacient dostal dřív než po deseti dnech, nejspíš by o ni nepřišel," řekl iDnes.cz náměstek ředitele Fakultní nemocnice Motol Martin Holcát.

Mezi pacienty, kteří sem přiletěli, byl také 12letý chlapec, jenž přišel o zrak. Oba chlapci se svými nejbližšími se ale na Ukrajinu zatím nevrátí. Požádali o azyl. „Vyhověli jsme jim," uvedl Haišman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…