Bělobrádek: Jsou-li dohody Lucemburska nezákonné, je to na rezignaci Junckera

13.11.2014 15:58

Pokud se ukáže, že daňové dohody, které v minulosti uzavřelo Lucembursko za premiérství Jeana-Claudea Junckera, byly v rozporu se zákonem, měl by Juncker odejít z čela Evropské komise. Je o tom přesvědčen vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který chce ale nyní počkat na bližší informace o případu.

Bělobrádek: Jsou-li dohody Lucemburska nezákonné, je to na rezignaci Junckera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

"Pokud se prokáže, že cokoliv zakrývali, tak to je skutečně zralé na rezignaci, ale víme sami, že často se ukáže, že některé takzvané skandály se ukázaly jako bezpředmětné," řekl dnes Bělobrádek, jehož strana kandidáta evropských lidovců do čela komise prosazovala.

Nový předseda Evropské komise Juncker čelí jen pár týdnů po nástupu svého týmu do čela evropské exekutivy skandálu. Rozsáhlé novinářské vyšetřování totiž odhalilo, že Lucembursko v minulých letech umožnilo tajnými dohodami okolo 340 nadnárodním firmám platit jen velmi nízké daně. Juncker, který byl dlouholetým ministerským předsedou země, připouští politickou zodpovědnost, tvrdí ale, že dohody byly v souladu s národním i mezinárodním právem.

Kritika Junckera zazněla i z dalších stran

"Já se domnívám, že se vše musí vysvětlit. V tomhle smyslu já si počkám na informace, které ještě nemám úplně přesné," podotkl dále Bělobrádek. Situace je podle něj nepříjemná; mělo by se v ní postupovat stylem padni komu padni. Rád by také, aby o věci české politiky informovala eurokomisařka Věra Jourová.

K rezignaci již Junckera vyzval například europoslanec a první místopředseda ODS Jan Zahradil. Kritika ale zazněla i z dalších stran.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…