Bělobrádek srovnal čínského, evropského a českého studenta. Srovnání nevyznívá pro naši budoucnost dobře

12.07.2014 20:08

Vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v rozhovoru pro server iHNed.cz naznačil, že pro českou vědu by bylo vhodné, aby její státní podpora rostla o dvě miliardy korun ročně. Posteskl si nad tím, že stále málo mladých lidí studuje technické obory. S řešením se prý musí začít už v mateřských a základních školách.

Bělobrádek srovnal čínského, evropského a českého studenta. Srovnání nevyznívá pro naši budoucnost dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Bělobrádek uvedl, že na vědu půjde ze státního rozpočtu v příštím roce více než letošních 26,5 miliardy korun. Rada pro výzkum a vývoj navrhla zvýšení této částky o 3,3 miliardy, následně byla tato částka přehodnocena na 2,7 miliardy. „Zatím jsme dohodnutí s financemi na nějakých 900 milionech, ale to je jen základ. Je to na látání vnitřních dluhů,“ uvedl Bělobrádek s tím, že nelze investovat jen do dálnic. Je nutné investovat i do jejich stavitelů.

Lidovecký člen vlády se serveru svěřil také s tím, že když nyní jezdí po firmách, tak jeden šéf za druhým mu říká, že nemají lidi z technických oborů. „Všichni jdou na gymnázia, všichni jdou na politologii, sociologii, práva, ale na průmyslovky chodí nejlépe trojkaři,“ posteskl si.

Děti rády montují a staví, ale pak se to ztrácí

Podle jeho názoru se s řešením musí začít na mateřských a základních školách. „Děti rády něco staví i montují, ale pak se to postupně ztrácí. Je to i otázka matematiky, všichni se chtějí dostat tam, kde se to okecá. To je klíčový problém,“ přiznává Bělobrádek a přidává jedno zajímavé srovnání: „Rozdíl mezi čínským a evropským studentem je v tom, že evropský studuje to, co ho baví, a český ještě to, co mu prodlouží studentský život. Čínský to, co ho bude dobře živit.“

Naznačil, že by české vědě pomohlo, kdyby rozpočet na ni rostl o dvě miliardy korun ročně. Velkou perspektivu prý mají Češi v nanotechnologiích, dobří jsme i v biomedicíně. Hodně záleží na osobnostech, které to řeší, takže úplně plošně se to říct nedá.

Uvedl také, že podporovat by se měly všechny obory, ale jen několik by mělo dostat „excelentní“ podporu. „Dát každému víc nivelizuje, a to je zcela proti logice excelence. Ta přitom může přinášet to, co my potřebujeme, že tady budou firmy, které jsou špičkové, které jsou v něčem druhé, třetí na světě,“ uvedl Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…