Bělorusko? Ne ukrajinským způsobem, píše Klaus st. Přidává papír: Mnozí budou koukat

18.08.2020 11:44

Exprezident Václav Klaus se vzhledem k současné situaci v Bělorusku rozhodl připomenout svůj 16 let starý dopis Alexandru Lukašenkovi. K obsahu listu, který v roce 2004 adresoval běloruskému diktátorovi coby prezident České republiky, nyní Klaus připojil ještě další komentář, ve kterém reflektuje masivní demonstrace, které tento evropský stát ochromily. Přišlo i varování před opakováním dobře známého scénáře.

Bělorusko? Ne ukrajinským způsobem, píše Klaus st. Přidává papír: Mnozí budou koukat
Foto: Terezie Tománková, CNN Prima News
Popisek: Exprezident Václav Klaus v pořadu Partie televize CNN Prima News.

Anketa

Věříte, že ODS a TOP 09 půjdou do sněmovních voleb společně?

4%
11%
hlasovalo: 9009 lidí
Kritika běloruských voleb ze strany vrcholných českých politiků není ničím novým. Již 25. října 2004 odeslal tehdejší prezident České republiky Václav Klaus dopis Alexandru Lukašenkovi, hlavě Běloruska. Kritická slova ze strany Václava Klause se týkala pochybného průběhu běloruských parlamentních voleb a referenda o změně ústavy. Asi není nutné doplňovat, že obě hlasování dopadla podle Lukašenkova přání. Dopis Klause Lukašenkovi byl následujícího znění:

Vážený pane prezidente,

jsem velmi zneklidněn zprávami z minulých dnů o průběhu nedávných parlamentních voleb i referenda o změně ústavy ve Vaší zemi, která přinášejí světová média, mezinárodní pozorovatelé i dopisy, kterými se na mě a na další zahraniční představitele obracejí běloruští občané.

Díky těmto informacím sdílím obavy četných běloruských i mezinárodních pozorovatelů, podle jejichž svědectví podmínky, za nichž se parlamentní volby i referendum konaly, neodpovídaly zásadám regulérního hlasování. To je nepřijatelné. Porušování základních občanských práv, pronásledování politické opozice a potlačování občanských protestů nemají v dnešní Evropě místo a vedou Vaši zemi do mezinárodní izolace.

Občané České republiky ze své vlastní nedávné zkušenosti dobře vědí, jak zásadní je respektování základních demokratických zásad, postupů a svobod pro budování svobodné společnosti. Je podmínkou i pro to, aby se Bělorusko stalo respektovanou zemí a aby pro nás mohlo být věrohodným partnerem.

Václav Klaus, v Praze dne 25. října 2004

Jak Klaus vzpomíná, dopis byl tehdy primárně určen právě Lukašenkovi a česká média byla poněkud stranou. Klaus dodává, že za 16 let, které od tohoto dopisu uplynuly, svůj názor na běloruského prezidenta nezměnil a Bělorusům přeje, aby dosáhli změny k lepšímu. „Jsem si však jist, že je v zájmu jak obyvatel Běloruska, tak i v zájmu našem a vlastně i celé Evropy, aby tyto změny neprobíhaly ukrajinským způsobem,“ dodává však Klaus varovně a doufá, že se nebude opakovat dobře známý scénář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marek Korejs

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…