Bém na Frekvenci 1: V případě ohrožení bych šel do politiky, ale jen s Klausem

28.06.2014 18:26

O příčinách současných problémů ODS, o tom, za jakých okolností by byl ochoten se vrátit do aktivního působení v politice i o své roli v kauze Opencard mluvil v sobotním vydání pořadu Pressklub Frekvence 1 bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Bém na Frekvenci 1: V případě ohrožení bych šel do politiky, ale jen s Klausem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Počátek současných problémů ODS vidí Bém v tom, že někdy v letech 2006 a 2007 nejen Mirek Topolánek prosadil myšlenku, že by na českém pravém politickém kolbišti mohla být strana typu německé CDU či CSU. „Tehdy jsem řekl, že voličský elektorát ODS do pěti let vysaje TOP 09,“ uvedl Bém s tím, že na jeho slova došlo. Další příčinu propadu ODS vidí v tom, že začala trpět mocenskými spory uvnitř sebe sama. A také v tom, „že nebyla schopna adekvátně reagovat na populisticky protikorupční projekt“, uvedl ve zřejmé narážce na hnutí ANO. ODS poradil, aby začala být sebevědomá, protože „lidé nemají rádi nesebevědomé strany“.

Kmotři jsou v každé straně

Odmítl interpretaci, podle níž ODS zahynula na to, že byla semeništěm korupčníků. „V každé straně jsou političtí podnikatelé, tzv. kmotři. Není to nic neobvyklého,“ uvedl.

Na námitku, proč není v ODS více vidět, poznamenal, že patnáct let svého života investoval do politického příběhu, kdy byl schopen pracovat 20 hodin denně. Nyní se cítí unaven a také má „už konečně dost rozumu bojovat s větrnými mlýny“.

Překvapil tvrzením, že 80 % své energie v politice věnoval přesvědčování různých lidí, aby byl někdo zvolen, a „jen 20 % investované energie přináší reálný užitek“.

Z Bémových vyjádření vyplynulo, že za nejúspěšnější éru považuje tu svoji. „Vyhrabání se z hrůzy roku 2002, splacení historických dluhů,“ podotkl.

Přijde čas, kdy budu ODS pomáhat v rámci think tanku

Více se angažovat v politice nechce i proto, že je naprosto spokojen s tím, co dělá nyní. Působí na vysoké škole, pracuje jako psychiatr. Zároveň přiznal, že politiku zcela opustit nechce. Podle něj přijde čas, kdy bude ODS pomáhat například působením v rámci „nějakého think tanku“. Přímo v politice už ale působit nechce. Jedinou výjimkou by byl případ, kdyby u nás nastala situace „vitálního ohrožení“ a kdyby za této situace „Václav Klaus zatroubil do boje“. Volání jiného politika by prý ale nevyslyšel.

A proč na častá obvinění, že za průšvihy s kartou Opencard může on, příliš nereaguje? Je přesvědčen, že by to nemělo smysl, ale že pravda v konečném důsledku vyjde najevo.

Vysvětloval, že karta Pražana, jak se projekt Opencard také nazýval, byl dobrý projekt. Prý si říkal, jak je skvělé, když mu odborníci vysvětlovali, že plastová kartička bude mít 36 funkcí, od možnosti využívat ji ke vstupu do divadel a muzeí, k jízdám v MHD až k mikroplatbám. Jako svou chybu přiznal to, že se nechával o projektu Opencard informovat jen jednou za půl roku. Uznal také, že nebylo dobré nechávat tak složitou věc, jako je IT (ohledně Opencard), aby byla v rukou „pěti lidí“, které nikdo nehlídá. Ne že by je podezíral z korupce, ale mohli prý „udělat chybu“.

Politické rozhodování před soud nepatří

K obviněním, objevujícím se v médiích, že za průšvih s Opencard může on, uvedl, že nikdy v žádné komisi, která o tomto projektu rozhodovala, neseděl. „Jestli jsme tu měli doporučení komise, tak nezbývá nic jiného než jej vzít v potaz a rozhodnout dle něj. V radě a následně v zastupitelstvu jsme kolektivně rozhodovali,“ uvedl s tím, že si nemyslí, že by za politické rozhodování měl být politik souzen.

V závěru pořadu Pavel Bém popsal své plány na prázdniny. Ty chce prožít převážně v Čechách, s výjimkou „malého lezení v Jižním Tyrolsku, v Dolomitech“. Chce se věnovat práci na zahradě, rodině. Naopak se netěší na podzimní komunální volby, které podle něj budou jen přehlídkou populismu, prázdných vět a prý nepřinesou nic pozitivního.

Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…