Odvážná slova kardinála Duky: Omezit podporu neparlamentním stranám

28.06.2014 16:44

Nejvyššího představitele katolické církve v českých zemích Dominika Duku nejvíce trápí to, že postoje stranických vůdců jsou motivovány okamžitým volebním ziskem a nikoli perspektivou desetiletí a prospěchu národa. Duka to uvedl dnes ve vysílání stanice Českého rozhlasu Radiožurnál.

Odvážná slova kardinála Duky: Omezit podporu neparlamentním stranám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Kardinál se zamyslel také nad tím, že počet členů politických stran ve srovnání s obdobím první republiky, ale i s dobou předlistopadovou, výrazně poklesl.

„Podle historiků i pamětníků u nás bývalo přes milion členů komunistické strany, což ve 14milionovém státě nebylo málo. Dnes se situace obrátila. Vcelku je tu asi 170 tisíc členů všech stran, což by za první republiky tvořilo členstvo strany jediné,“ uvedl Duka.

Na jednu stranu chápe, že po zkušenostech s takzvanými velrybáři si řada stran velice hlídá nové zájemce o členství.

Na druhé straně má ale pochybnost, kterou u něj vzbuzuje to, že ve stávajícím systému jsou strany dobře zabezpečeny státem, protože i v případě porážky dostávají nemalé finance. „Potom by bylo pochopitelné žít s pocitem, že čím méně členů a čím méně funkcí, tím lépe. Možná i toto bude předmětem celospolečenské diskuze, do jaké míry podporovat strany, které se ani nedostanou do Parlamentu a žijí z plateb za získané hlasy,“ uvedl Duka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…