Bémovu éru prověřujeme již dlouho, říká pražský primátor Svoboda

31.03.2012 9:50

Zveřejnění odposlechů telefonických rozhovorů mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem vyvolalo řadu otázek. Na prvním místě stál problém, zda a jak rychle se podaří prověřit všechny sporné zakázky. Současný pražský primátor ubezpečuje občany, že se na případech intenzivně pracuje a dodává k tomu, že se s jejich prověřováním začalo již před zveřejněním odposlechů.

Bémovu éru prověřujeme již dlouho, říká pražský primátor Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Vedení hlavního města Prahy se chystá prověřit prodej bývalého areálu garáží v Dejvicích a výstavbu na stanici metra Palmovka. O obou projektech spolu totiž mluvili bývalý pražský primátor Pavel Bém, který na půl roku přerušil své členství v ODS, a lobbista Roman Janoušek. Současný šéf pražské radnice Bohuslav Svoboda (ODS) k tomu ovšem dodává, že již prověřují řadu kauz z Bémovy éry a to nezávisle na odposleších. Informuje o tom server aktuálně.cz.

Dáváme vše do pořádku

"My jsme se samozřejmě bez těchto odposlechů již od začátku stali zodpovědní za hlavní město Prahu, za magistrát, za jím vlastněné podniky. Vyvíjíme veškerou činnost k tomu, abychom to dali do pořádku," popsal primátor.

Dodal k tomu ovšem, že dva výše zmíněné případy v tuto chvíli nepovažuje za prioritní. Zaměřuje se na jiné smlouvy Pražského dopravního podniku uzavřené za Béma a to na dodávky tramvají, autobusů, energií a pohonných hmot.  V těchto případech má totiž magistrát reálnou šanci, že dosáhne snížení ceny.

Důkladného prověření se dočkají také zakázky, které za Béma zadával nebo připravoval Odbor městského investora. Magistrát totiž tento měsíc odhalil, že tři náhodně vybrané zakázky, pro které se podklady připravovaly už v roce 2009, jsou předražené až o 60 %.

Janouškův vliv na územní plán prověřen nebude

Z odposlechů také vyplynulo, že Janoušek ovlivňoval také přípravu nového územního plánu, ale tímto podezřením se magistrát zabývat nebude, protože nová koalice ODS a TOP 09 přípravu tohoto plánu zastavila a připravuje zcela nový projekt, tzv. metropolitní plán.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…