Benda vzbudil odpor, Nečas tahá dalšího kandidáta na ministra: Muže z Brna

02.07.2012 7:20

Novým ministrem spravedlnosti by se mohl stát brněnský místopředseda ODS Pavel Blažek, který vlastní advokátní kancelář. Jinak ho však lze označit za „Pana Neviditelného“, protože se k politickým problémům, a otázkám justice zvláště, příliš nevyjadřuje. Jeho případné jmenování nechává podle všeho v klidu i opozici.

Benda vzbudil odpor, Nečas tahá dalšího kandidáta na ministra: Muže z Brna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Předseda Vlády Petr Nečas (ODS) nechce za žádných okolností prozradit, kdo nahradí Jiřího Pospíšila (ODS) v pozici ministra spravedlnosti. Dnešní MF Dnes tvrdí, že by se nejvyšší hlavou justice mohl stát brněnský místopředseda ODS Pavel Blažek, který bývá označován za neviditelného muže. Pozornost na sebe přilákal pouze ve chvíli, když po obecních volbách uzavřel v Brně vládní koalici s ČSSD, přestože se mohl rozhodnout pro pravicovou koalici.

Vnitrostranické zájmy

Ode dne Pospíšilova pádu spekulují média o tom, kdo by ho mohl nahradit. Nejčastěji se mluvilo o Marku Bendovi nebo současný náměstek ministra spravedlnosti Danielu Volákovi, ale ti podle všeho neprošli u odborné veřejnosti. „Tahle jména však vzbudila v justici nevoli," uvedl informovaný zdroj z ODS.

Pavel Blažek je naproti tomu mužem, který podobné vášně nebudí.  Dosud byl na politické scéně prakticky neviditelný, má vysokoškolské právnické vzdělání a vlastní advokátní kancelář. Zároveň je členem užšího vedení ODS, což se premiérovi může hodit v okamžiku, když bude potřebovat politickou podporu ve vlastní straně. Pospíšil mu ji pravděpodobně již neposkytne.

Poměrně shovívavě se k němu staví i opozice, i když k jeho případnému jmenování obratem dodává, že by bylo lepší, kdyby odešla celá vláda. „Jeho značnou výhodou by bylo, že na rozdíl od pana Pospíšila zná právo i právní praxi, není teoretik," říká na Blažkovou adresu Jeroným Tejc (ČSSD) s dovětkem, že jde o dílčí vnitrostranickou obměnu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…