Bendl už poslal stovky milionů na protipovodňová opatření

22.03.2012 12:36

Protipovodňová opatření, aktuální informace o vodním hospodářství a finanční podpora na vodovody a kanalizace byly na programu setkání vodohospodářů u příležitosti dnešního Světového dne vody.

Bendl už poslal stovky milionů na protipovodňová opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

Účastníci jednání, které se konalo v Národním domě na pražských Vinohradech, si také připomněli 10 let od katastrofálních povodní v povodí Vltavy a Labe v roce 2002 a 15 let od první katastrofické povodně na Moravě.

Povodně způsobily v České republice za posledních 14 let škody za více než 170 miliard korun a vyžádaly si 123 lidských životů. "V první etapě programu Prevence před povodněmi, tedy v letech 2002 až 2007, bylo realizováno 435 akcí za zhruba 4 miliardy korun. To znamená ochranu přes 315 tisíc obyvatel a majetku v hodnotě více než 240 miliard korun,“ řekl na setkání ministr zemědělství Petr Bendl.

Na období let 2007 až 2013 bylo v programu Podpora prevence před povodněmi zabezpečeno kolem 11 miliard korun.

V rámci programu Podpora obnovy, odbahnění a rekonstrukce rybníků a výstavby vodních nádrží pak bylo na stejné období zhruba 3,2 miliardy korun. Prioritou z hlediska protipovodňové ochrany je Povodí Bečvy, které, pokud jde o povodňová rizika v Česku, patří mezi nejexponovanější území.

Pokud jde o vodovody a kanalizace, byla loni v rámci dvou programů Ministerstva zemědělství na výstavbu a obnovu jejich infrastruktury poskytnuta podpora kolem 2,2 miliardy korun, a to formou dotací i zvýhodněných úvěrů. "Z podprogramů opatření zaměřených na vodovody bylo v roce 2011 podpořeno ze státního rozpočtu 121 akcí za zhruba 477 milionů korun, v rámci opatření zaměřených na kanalizace 156 akcí za 1,63 miliardy korun,“ dodal Bendl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…