Benešovy dekrety? Lichtenštejnové s námi mluvit nechtěli. Ale v EU je řešili. A nedopadlo to dobře

20.12.2023 16:29 | Reportáž

„Úplně všichni v petičním výboru Evropského parlamentu hlasovali pro to, že Benešovy dekrety musejí být odstraněny, s výjimkou polského zástupce. Ten tlak tam je,“ sdělil ParlamentnímListům.cz europoslanec Ivan David. Chtěli jsme se na spory o majetky v Česku zeptat přímo vládnoucího knížete Hanse Adama II., ale z knížecího zámku v lichtenštejnském Vaduzu přišlo zamítavé stanovisko.

Benešovy dekrety? Lichtenštejnové s námi mluvit nechtěli. Ale v EU je řešili. A nedopadlo to dobře
Foto: Repro Wiki
Popisek: Lichtenštejnský kníže Hans Adam II.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43735 lidí
„Jménem její výsosti knížete Hanse Adama II. z Lichtenštejnska děkuji za žádost o rozhovor a váš zájem,“ napsali ParlamentnímListům.cz z knížecího paláce ve Vaduzu, hlavním městě Lichtenštejnska. Chtěli jsme se současného knížete, plným jménem Johannese Adama Ferdinanda Aloise Josefa Marii Marka d’Aviano Pia von und zu Liechtenstein, zeptat mimo jiné i na majetek, o který se soudí s Českou republikou. A takhle jsme dopadli.

Knížecí odmítnutí

Když se člověk zamyslí nad šestým nejmenším státem na světě a čtvrtým v Evropě, napadne ho možná i hláška čertíka z filmu Princezna ze mlejna: „Jsem malej, ale šikovnej.“ Země měří od severu k jihu jen čtyřiadvacet kilometrů, má čtyři železniční zastávky a metropole Vaduz je malé městečko, nad nímž se tyčí stejnojmenný knížecí zámek. Nicméně ohledně ekonomických kritérií se stát běžně umísťuje na předních místech světového žebříčku. V Lichtenštejnsku vládne kníže Hans Adam II., který se narodil v Curychu na konci druhé světové války a má rozsáhlé pravomoci. A právě jeho jsme požádali o rozhovor.



„Po konzultaci vám s politováním oznamuji, že vzhledem k četným žádostem a dalším závazkům by se jeho výsost kníže rád zdržel schůzky s rozhovorem,“ napsala nám Nicole Biedermanová ze sekretariátu knížecího zámku. Kníže Hans Adam II. totiž opakovaně prohlásil, že se nevzdává nároku na majetek svého rodu v České republice, a na ten jsme se ho chtěli zeptat v první řadě. Ke konfiskaci veškerého majetku rodu Lichtenštejnů u nás došlo po druhé světové válce. Byl vyvlastněn na základě Benešových dekretů s tím, že Lichtenštejnové byli Němci. Oni se však ohradili, že měli lichtenštejnské občanství.

Rod Lichtenštejnů se tedy o majetek v českých zemích soudí a třeba soud o zámky v Lednici a Valticích nedávno prohrál i po odvolání ke Krajskému soudu v Brně. Žaloby podává Nadace knížete z Lichtenštejna a podle dostupných informací zatím s žádnou neuspěla, a to ani u Ústavního soudu. „Spor se rozhodne na mezinárodní úrovni, neboť v řízeních na území České republiky docházelo a dochází k závažnému porušování základních práv,“ sdělil už dříve mluvčí nadace Michal Růžička. Lichtenštejnsko se totiž majetku v Česku domáhá u Evropského soudu pro lidská práva. Tento spor je vedený na úrovni států.

Pro vrácení majetku

Názory na vrácení majetku Lichtenštejnům se v Česku různí a vlastně kopírují rozdělenou tuzemskou společnost. Zhruba před měsícem se během bilaterálních jednání v OSN setkal prezident Petr Pavel s lichtenštejnským princem, který mu představil návrh na mimosoudní vyrovnání sporu o majetky. Lichtenštejnská strana stáhne žaloby i nároky na majetky a odškodnění, pokud se majetek vloží do česko-lichtenštejnského fondu, který budou kontrolovat obě strany, přičemž hospodařit s majetkem bude moci jen lichtenštejnská nadace.

„Podotýkáme, že tento návrh byl předložen za situace, kdy náš stát čelí řízení před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku. A je velmi pravděpodobné, že směřuje k ponižujícímu fiasku, kdy bude zkonstatováno, že celý ústavní systém tohoto státu se snažil zakrýt a zpětně posvětit kolosální úřední krádež polokomunistické třetí republiky a rozhodoval vědomě v rozporu se zásadami práva a spravedlnosti,“ napsalo mimo jiné předsednictvo monarchistické strany Koruna Česká s tím, že po medializaci návrhu se z Pavla stal „odporný alibista“ a vláda hraje vabank.

Na webu Forum24 se komentátorka Johana Hovorková rozčílila nad článkem na Novinkách.cz a napsala: „Článek nazvaný ‚Lichtenštejni chtějí obejít Benešovy dekrety, prezident Pavel jim pomáhá‘ hraje na tu nejtemnější strunu komunistické propagandy, zaostalého nacionalismu a hlavně snahy omluvit, že český stát někoho okradl a teď za každou cenu odmítá majetky vrátit.“

Proti vrácení majetku

Drsnou komentátorku Fora24 také nakrklo, že v článku promluvila vedoucí katedry mezinárodního práva Univerzity Karlovy Veronika Bílková, když k návrhu Lichtenštejnů řekla: „Bylo by to vítězstvím Lichtenštejnska, protože je to smír podle jejich podmínek, a pokud ho akceptujeme, tak to znamená minimálně implicitní uznání, že na své straně vnímáme pochybení.“

V ParlamentníchListech.cz jsme citovali například z knihy Lichtenštejnové v Československu historika Václava Horčičky z Ústavu světových dějin Filozofické fakulty UK v Praze, která vyšla v roce 2014. „Od podzimu 1938 navíc kníže poskytoval podporu různým německým státním a stranickým organizacím, které v Sudetech budovaly svou organizační strukturu. Například krnovským SA (útočné oddíly NSDAP, pozn. red.) přispěl 1 000 marek na uniformy, celých patnáct tisíc marek pak v listopadu téhož roku věnoval na výstavbu jednotek SS v Moravském Šternberku, Krnově a Opavě,“ píše se v ní o Františku Josefu II., což byl lichtenštejnský kníže vládnoucí v letech 1938 až 1989. Ostatně jeden z dekretů prezidenta Beneše o konfiskaci nemluví pouze o zabavení majetku Němců a Maďarů, ale i zrádců a nepřátel českého a slovenského národa.



Nedávno se ParlamentníListy.cz na téma zeptaly europoslance za Svobodu a přímou demokracii Ivana Davida: „Ani iniciativa prezidenta udělat nějakou mimosoudní dohodu není teď politicky úplně přijatelná. Ale je třeba říct, že ani jeden český europoslanec není členem petičního výboru v Evropském parlamentu. Kdysi jsem zjišťoval informace o jednom jeho rozhodnutí, dozvěděl jsem se zajímavé informace. Šlo o maďarskou rodinu, která žádala odškodnění za pozemky dnes někde pod dálnicí na Slovensku. Úplně všichni v petičním výboru hlasovali pro to, že Benešovy dekrety musejí být odstraněny s výjimkou polského zástupce. Ten tlak tam je. Otázkou zůstává, jestli si někdo dnes dovolí přilévat olej do ohně, když se situace pro Evropskou unii nevyvíjí příznivě. Uvidíme.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lichtenštejnsko se totiž majetku v Česku domáhá u Evropského soudu pro lidská práva., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 20.12.2023 17:11:26
Hlavním problémem bude, že lidská práva příslušníků světové elity, jsou zcela odlišná od lidských práv obyčejných smrtelníků.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …