Beránek: ŘSD patří mezi deset nejvíce podezřelých firem z korupce

22.12.2011 23:16

Dva bývalí manažeři a právník Ředitelství silnic a dálnic byli obviněni z korupce. Prostory kolem dálnic pronajímali za velmi nízké ceny a údajně za to přijali úplatek. „Ředitelství patří mezi deset nejvíce podezřelých společností z hlediska korupčního jednání,“ uvedl Stanislav Beránek z Transparency International.

Beránek: ŘSD patří mezi deset nejvíce podezřelých firem z korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kolorit našich silnic, aneb musíme to opravit

Mezi obviněnými je i generální ředitel firmy Petr Laušman. Ten je podezřelý, že za levný pronájem pozemků na vybudování odpočívadel a čerpacích stanic, dostal deset a pět milionů korun ve směnkách a navrch byt v Krkonoších v hodnotě 1,7 milionů korun. „Lidé, kteří se dopouští korupce, jsou přesvědčeni, že tento byznys bude pokračovat dál a nebudou dopadeni,“ vysvětlil Beránek v Událostech, komentářích Laušmanovo počínání.

Ředitelství silnic a dálnic mohlo svým korupčním jednání státu způsobit státu škodu až 264 miliard korun. „Peníze skončily u překupníků zakázek nebo u politiků, kteří mají Ředitelství kontrolovat,“ okomentoval situaci Beránek.

Korupcí by se dalo vysvětlit, i proč je u nás stavba dálnic dražší než v zahraničí. „Peníze odněkud mizí a nekončí u stavebníků. To znamená, že končí někde mezi tím,“ dodal Beránek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…