Bezohlednost, divadlo pro voliče. Člen ČSSD Jakub Patočka vypráskal kvůli uprchlíkům vlastní vládu

22.09.2015 21:51

Jakub Patočka si dnes na stránkách Deníku Referendum posteskl, že si vláda České republiky stále nevzala k srdci kritiku svého přístupu k uprchlické krizi. Podle něj tak naše politická reprezentace pokračuje „v politice přetvářky a sebeklamu“.

Bezohlednost, divadlo pro voliče. Člen ČSSD Jakub Patočka vypráskal kvůli uprchlíkům vlastní vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Patočka

Dosavadní návrhy řešení a opatření, kterými by se mělo dosáhnout nějakých výsledků, co se uprchlické krize týká, považuje Patočka za „divadlo pro voliče“ a částečně jako „politiku bezohlednosti vůči lidem v nouzi“ a „odmítání logického opatření“. Postoj naší vlády podle něj ohrožuje i „samu evropskou integraci“.

Následně se jme obhajovat návrh na přijetí povinných kvót k přerozdělení uprchlíků. „Kvóty tu mají být proto, aby ulevily přetíženým státům, a povinné musejí být proto, že dobrovolně si státy žadatele o azyl z Řecka, Itálie a Maďarska nerozdělí,“ míní Patočka a považuje opatření, která navrhuje premiér Sobotka, za stejná, jaká prosazuje Evropská komise. A hlavně nejsou z jeho hlavy.

Vadí mu i přístup ČR, kdy vláda tvrdí, že nelze uprchlíky přinutit, aby zde zůstali. „Uprchlíky aktivně zastrašujeme, aby k nám nechtěli přijít, a pak se tváříme, že nevíme, jak je tu udržet.“ Místo toho bychom se jim podle něj měli otevřít stejně, jako to udělalo Německo.

„Je zapotřebí okamžitě vyhodit vedoucího odboru migrační a azylové politiky Tomáše Haišmana na Ministerstvu vnitra,“ navrhuje Patočka vlastní řešení, s tím, že pak lze předělat naši imigrační politiku, tak abychom neporušovali v našich detenčních zařízeních lidská a mezinárodní práva.

Celý text zde

Hlavním cílem kvótního přerozdělení uprchlíků je, jak několikrát Patočka zdůrazňuje, „ulevit“ hraničním státům s administrativou, „nikoliv vybrat každému uprchlíkovi novou vlast“.

Vyčítá vládě i to, že podle něj neumí správně zasahovat do debaty v Evropské unii. Vláda by si podle něj měla uvědomit a veřejnosti odtajnit, že nejde „o žádné nezvladatelné počty“ uprchlíků, které bychom měli přijmout, pokud bude spolupracovat celá Evropská unie.

„Česká vláda tak stojí před dilematem: může dále ignorovat základní fakta, ohrožovat svým postojem naše postavení v Evropské unii a proces evropské integrace jako takový, anebo se začít konfrontovat s iracionálními xenofobními náladami ve společnosti, jež prozatím svou politikou dokonce pomáhá rozdmýchávat,“ shrnul Patočka svůj názor do dvou možností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…