Bezpečnostní složky mají smůlu. Zákon o státní službě se na ně vztahovat nebude

10.06.2014 18:33

Zákon o státní službě se nebude vztahovat na bezpečnostní sbory, Nejvyšší kontrolní úřad ani na mnohé státní příspěvkové organizace. Naopak pod státní službu budou spadat kromě ministerstev také finanční a katastrální úřady, Český statistický úřad či Státní pozemkový úřad. Vyplývá to z návrhu komplexní novely služebního zákona, kterou koalice připravila, a seznamu, který koalice zveřejnila na internetu. Podle některých členů koalice se ale výčet může ještě měnit.

Bezpečnostní složky mají smůlu. Zákon o státní službě se na ně vztahovat nebude
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Místopředsedkyně ANO a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová v pondělí uvedla, že koalice se shodla na výběru ředitelů úřadů, které budou pod tuto normu spadat. Podle některých členů koalice je ale zveřejněný seznam úřadů, které by měly pod státní službu spadat, jakousi maximalistickou variantou a může se ještě měnit. Úřady by měly do konce června dodat vládě potřebná data, na jejichž základě by se mělo o zapojení do státní služby rozhodnout.

V návrhu novely služebního zákona je definováno, kterých úřadů by se státní služba neměla týkat. Vztahovat by se neměla na bezpečnostní sbory, Vojenskou policii, Vojenské zpravodajství a Národní bezpečnostní úřad. Stejně tak by měly být z kompetence státní služby vyjmuti předsedové a místopředsedové Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Energetického regulačního úřadu a dále šéf a inspektoři Úřadu pro ochranu osobních údajů. Podle některých koaličních poslanců se norma nedotkne ani Nejvyššího kontrolního úřadu a mnohých příspěvkových organizací, jako jsou například muzea.

Koalice zároveň zveřejnila výčet institucí, na které by se zákon vztahovat měl. Jsou mezi nimi kromě ministerstev a úřadu vlády mimo jiné finanční a katastrální úřady, správy sociálního zabezpečení, úřady a inspektoráty práce, archivy, hygienické stanice, školní a drážní inspekce, Česká inspekce životního prostředí, Státní fond životního prostředí, Česká obchodní inspekce a CzechInvest. Seznam zahrnuje i takové instituce, jako je Státní fond dopravní infrastruktury, Státní pozemkový úřad, Státní ústav pro kontrolu léčiv, telekomunikační, statistický a báňský úřad, Správa státních hmotných rezerv či Státní úřad pro jadernou bezpečnost a Archiv bezpečnostních složek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…