Běžte pryč, hned! Chtěli test na covid, místo toho na ně hulákala policie

24.12.2020 10:47

Lidé chtěli strávit vánoční svátky bezpečně a klidně se svými nejbližšími ve vyšším věku a uposlechli proto výzvy lékařů i politiků, aby se nechali dobrovolně testovat. Výsledek byl zoufalý – frontu na covidové testy nakonec musela v Ostravě rozhánět policie. Někteří vystrašení lidé propukli v bezmocný pláč, reportáž přímo z místa dění přinesl zpravodajský web CNN Prima NEWS.

Běžte pryč, hned! Chtěli test na covid, místo toho na ně hulákala policie
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Testy na COVID-19

„Testování ukončeno. Odjeďte! Všichni! Hned!“ těmito slovy vyzývala ve středu 23. prosince po 13. hodině ostravská policie k rozchodu stovky zájemců, kteří dorazili na placené PCR testy u společnosti Anygence, do ostravských Vítkovic.

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí
Část lidí odmítala policii vyhovět. A dál se dožadovala testů. „Nemáme zkumavky, nemáme už nic. Je vás tu moc, tolik vás tu nemělo být,“ oznámili tamní zdravotníci čekajícímu davu.

Redaktor webu CNN Prima NEWS byl jedním z těch, kdo se objednali na testy, které měla organizovat společnost, jejíž odběrové místo vzniklo v hasičárně v Průmyslové ulici, u ostravských Vítkovických železáren. 

Policista, který se snažil dav rozehnat, se jej na místě ptal: „Proč chcete na testy?“ redaktor odpověděl: „Mám osmdesátileté rodiče a nechci je nakazit.“ Policista: „Být vámi, tak to zabalím, radši odjeďte.“ Redaktor: „Proč?“ Policista: „Na všechny asi nevyjde. Podívejte, já mám také rodiče v podobném věku a na testování nemám čas. Dobře to dopadne, uvidíte.“ Redaktor: „Počkám, nemohu tolik riskovat.“ Policista: „Jak myslíte.“

Desítky čekajících poté zamířily se svými vozy přímo k odběrovému místu, které doslova obklíčily. „Volejte Babišovi! Kde má to slavné testování? Místo toho na nás posílá policajty,“ rozčiloval se pán ve středním věku.

Policisté poté uzavřeli vstup k odběrovému místu. „Zdupali to na kraji,“ poznamenal prý jeden z policistů. Dav se ale i přes policejní zátaras pustil do zdravotníků v covid skafandrech: „Proč nás neotestujete? Do prdele, čekám tu od devíti. Jsem řádně objednaná! To snad není možné, to je bordel! Děti mi pláčou v autě…“

Lidé měli i plakat zoufalstvím: „Mám čtyřicítky horečky, co teď?“ Plačtivě říká další zoufalá žena. Uniformovaní ji posílají do špitálu. „Já mám esemesku, musíte mě otestovat,“ ukazuje další zoufalá žena rezervaci v mobilu. Policista se brání: „My jsme vám testování nezakázali, to není naše věc. Jen chceme, ať se rozejdete.“

K situaci se pak na facebooku CNN Prima News vyjádřil v debatě také hejtman moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, hovořil o selhání testovacích kapacit. „Společnost Anygence s.r.o. fatálně selhala při první zátěži, kdy nezvládla otestovat ani ? uváděné denní kapacity. Tuto kapacitu neudává kraj, ale přímo tato společnost. Jakékoliv pochybení kraje je nutné razantně vyvrátit,“ uvedl hejtman Vondrák.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…