Biden na dně. A přes palubu ho chce hodit i vlastní strana

24.08.2021 18:43 | Kauza

Současný americký prezident Joe Biden zažívá nejtěžší domácí krizi od nástupu do svého úřadu. Důvod? Rychlý odchod z Afghánistánu a následný pád Kábulu zpět do rukou Tálibánu. Píše to server Aktuálně.cz.

Biden na dně. A přes palubu ho chce hodit i vlastní strana
Foto: Repro ČT24
Popisek: Americký prezident Joe Biden po summitu v Ženevě

Prezident Joe Biden si podle analytiků a komentátorů uvědomuje, že osud jeho prezidentství visí „na vlásku“. Tedy na tom, jak zvládne těžkou bezpečnostní situaci v Kábulu. V současné době tam zůstávají ohroženy stovky až tisíce Američanů.

Hodnocení současné hlavy státu přitom už teď kleslo pod 50 procent. Stojí za tím zřejmě jeho rozhodnutí o chaotickém afghánském odsunu. „Demokraté se obávají, že Bidenův kredit zkušeného, důvěryhodného politika, který měl být v zahraniční a bezpečnostní politice protipólem instinktivního rozhodování Donalda Trumpa, byl těžce pošramocen,“ píše server Aktuálně.cz a dodává, že je otázka, zda se Biden a demokraté vůbec mohou politicky z této krize zotavit. 

„Odkaz Afghánistánu pro Bidena nemusí záležet na tom, co udělal v posledních dvou týdnech, ale co udělá v příštích dvou,“ citoval například list New York Times nejmenovaného „velmi blízkého poradce“ prezidenta. A republikáni prý zatím věří, že Američané Bidenovi Afghánistán jen tak nezapomenou. 

Biden se přitom znovu snaží přesvědčit americkou veřejnost, že jeho rozhodnutí odejít z Afghánistánu bylo správné a nevyhnutelné. „Jsem přesvědčen, že jsem rozhodl správně, když neposílám další mladé ženy a muže do války, do války, která už dále nemá ospravedlnění,“ uvedl se slovy, že až historie ukáže, že šlo o logické, rozumné a správné rozhodnutí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

13:14 Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

Kdo je favoritem evropských voleb? A jak ovlivňuje Poslaneckou sněmovnu kokainová kauza? V Partii Te…