Sehnal: Dva biliony za Afghánistán daly USA, další peníze my. Za týden bylo vše pryč

24.08.2021 15:23

Šílené náklady do dvacetiletého úsilí v Afghánistánu se rozplynuly během jediného týdne. Pozitivní zprávou po skončené válce podle Pavla Sehnala z Aliance pro budoucnost je, že NATO šlo do války po útocích na newyorská dvojčata i v případě, že USA nebyly napadeny jiným státem, ale teroristy. “Svět se mění a metody boje s ním,” uvádí.

Sehnal: Dva biliony za Afghánistán daly USA, další peníze my. Za týden bylo vše pryč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal

“Válka v Afghánistánu po dvaceti letech skončila s šíleným výsledkem. Šokující je i číslo, že Američané utratili za těch dvacet let více než dva biliony dolarů. Ta částka je obrovská, nepředstavitelná. To mě naprosto fascinuje,” svěřuje se překvapeně předseda Aliance pro budoucnost. 

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12721 lidí

Přitom tam podle jeho slov spojenečtí vojáci, včetně těch našich, vycvičili oficiální afghánskou armádu čítající 300 tisíc vojáků, která měla dále rozvíjet demokratické principy země a bránit ji před Tálibánem. “Tyto principy tam byly budovány 20 let a dokázaly se zbořit během jediného týdne. Jsem v šoku,” sděluje.

“Zásadně jiný pohled na celou problematiku spatřuji v tom, že tu máme NATO, které v článku 5 hovoří o tom, že v případě napadení nějakého státu má právo ten stát žádat Alianci o pomoc,” popisuje Sehnal.

Zdůrazňuje, že po útocích 11. září 2001 na New York a Washington byl tento článek alianční smlouvy aktivován a aplikován na odlišnou situaci. “Stát nebyl napaden jiným státem, ale teroristickou organizací. Z právního pohledu došlo k odlišnému výkladu smlouvy NATO. Spolupráce byla aktivována i na základě jiných podmínek, po útoku teroristické, partyzánské organizace vůči státu,” všímá si politik.

“Z mého pohledu je to dobře. Současná doba se mění a s ní i metody boje. Pokud by terčem teroristického útoku byla Česká republika, původní výklad smlouvy o NATO by neumožňoval prakticky žádnou ochranu,” upozorňuje Sehnal.

Doba, kdy jeden stát vyhlásil válku jinému státu, jsou prý zřejmě už dávno pryč. “Je dobře, že tu existuje ochota členských států aliance aplikovat principy společné ochrany mimo původní účel,” doplňuje Pavel Sehnal.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…